Udrea: Daca as fi mama nu as putea sta departe de munca mai mult de cateva luni

0
670
Elena_Udrea

Elena_UdreaMinistrul Dezvoltarii, Elena Udrea a declarat, duminica, ca ii este greu sa spuna ce ar face daca ar fi mama, dar ca nu ar putea sa stea departe de munca mai mult de cateva luni.
Udrea a fost intrebata, intr-o conferinta de presa, ce ar face daca ar fi mama: ar prefera sa stea acasa sa-si creasca copilul pe bani mai multi

 si pe o perioada mai scurta sau pe bani mai putini si pe o perioada mai lunga?

„Eu am o colega care a venit la munca, e adevarat era asta in campanie electorala, la doua saptamani dupa ce a nascut. Mi-e greu sa spun ce as face eu daca as fi mama, pentru lucrurile astea le stii doar daca ti se intampla. Cu siguranta ca nu as putea sa stau departe de munca mai mult de cateva luni”, a raspuns ministrul.

Udrea a mai fost intrebata care dintre variantele concediului de maternitate le sustine, ea aratand ca acest subiect va fi discutat duminica seara si luni in coalitie. „Sunt mai multe variante de lucru, toate au in vedere interesul copilului, in primul rand”, a adaugat Udrea.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la Sibiu, ca este „ultimul” care ia decizia in privinta reducerii duratei concediului maternal, afirmand ca o hotarare in acest sens va fi luata dupa finalizarea dezbaterii publice si dupa ce vor fi ascultate toate parerile.

„Vom lua o decizie dupa ce se va finaliza dezbaterea publica si dupa discutiile din coalitie. Vom lua o decizie pe care o vom anunta. Pana atunci, evident, ascultam toate parerile si opiniile care se exprima pe acest subiect si dupa ce aceasta perioada va fi finalizata vom anunta decizia Guvernului”, a spus Boc.

Unele dintre variantele prezentate marti de catre ministrul Muncii, Ioan Botis, parlamentarilor PDL vizeaza mentinerea duratei concediului de maternitate la 24 de luni, dar plafonarea indemnizatiei la 1.000 de lei sau 1.500 de lei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare.

Potrivit surselor citate, Ioan Botis a prezentat la intalnire trei variante: una care se refera la acordarea timp de 12 luni a unei indemnizatii de 85% din salariu, cuprinsa intre 600 lei si 3.400 lei, iar din a saptea luna, mamele care se intorc la serviciu sa beneficieze de un bonus de 500 lei lunar.

A doua si a treia varianta prevad ca mamele sa beneficieze timp de 24 de luni de indemnizatie, dar aceasta sa fie plafonata la 1.000 de lei sau la 1.500 de lei, iar bonusul pentru intoarcerea la serviciu mai devreme sa fie de 100 de lei lunar.

In urma cu zece zile, ministrul Muncii declara ca perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului va fi redusa de la 24 de luni, variantele luate in calcul fiind ca aceasta sa fie de 12, 14 sau 18 luni.

Premierul Emil Boc spunea, in 20 septembrie, ca Guvernul intentioneaza sa regandeasca indemnizatia de crestere a copilului, reducand „generozitatea” unor astfel de plati.

Curtea Consitutionala a validat, in 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizatie pentru cresterea copilului cu 15%, care nu va putea, insa, sa scada mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizatia pentru cresterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se platesc contributii la bugetul asigurarilor sociale, realizate in ultimul an. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here