STUDIU: Aproape jumatate din tigarile vandute in nord-estul Romaniei sunt de contrabanda

0
839

Piata neagra a tigaretelor a crescut in noiembrie 2015 la 17,5%, comparativ cu 14,8% in septembrie, iar in regiunea de nord-est a Romaniei aproape jumatate din tigaretele vandute sunt de contrabanda, conform datelor companiei de cercetare Novel Research.

„in noiembrie, in nord-est s-a inregistrat cea mai mare crestere a comertului ilegal cu tigarete: plus 16,1 p.p. comparativ cu luna septembrie. Piata neagra a atins, astfel, in aceasta regiune, 47,5%, cea mai ridicata pondere din ultimii cinci ani. Nord-est ramane, si in 2015, la fel ca in anul precedent, regiunea cea mai afectata de piata neagra, urmata de nord-vest care continua o tendinta ascendenta, ajungand in luna noiembrie la 30,3% (+5,3 p.p. comparativ cu valul precedent). Din punct de vedere al provenientei, creste vertiginos ponderea produselor cu timbru de Ucraina, cu 11,9 p.p., pana la 17%. Asa numitele «cheap whites», desi se afla in scadere (minus 7,9 p.p. fata de septembrie), continua sa detina cea mai mare cota (58,5%) din totalul pietei negre. Ponderea produselor provenite din Moldova se afla in scadere (cu 6 p.p. pana la 13,9%), iar a celor din Serbia este relativ constanta (2,8%)”, a declarat Marian Marcu, directorul companiei de cercetare Novel Research, citat de Mediafax.

La randul lor, producatorii de tigarete spun ca este nevoie de o strategie nationala de combatere a comertului ilegal, ceruta public de autoritatile de aplicare a legii, precum si de Consiliul Concurentei. Gilda Lazar, director corporate affairs & communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria, afirma ca, in noiembrie, compania a sprijinit lansarea, de catre Directia Generala a Vamilor din cadrul ANAF si Politia Romana a celui de-al doilea val al campaniei anti-contrabanda „Aparentele insala”, care se deruleaza in judetele de granita, inclusiv cele din nord-estul tarii, zona care a devenit polul pietei negre din Romania.

„Vom continua si in cursul anului viitor sa sprijinim campaniile publice anti-contrabanda derulate de autoritati. Actiunile de acest tip au, insa, rezultate doar in perioadele si in regiunile in care se desfasoara. Ne ingrijoreaza aceasta escaladare a contrabandei, care este in buna masura rezultatul acordului de mic trafic de frontiera cu Ucraina si a lipsei unui sistem integrat de control al traficului. Asa cum am declarat in mai multe randuri, este nevoie de o Strategie Nationala de combatere a comertului ilegal, ceruta public de autoritatile de aplicare a legii, precum si de Consiliul Concurentei, potrivit caruia contrabanda e principalul factor perturbator pe piata tigaretelor”, a declarat Gilda Lazar, reprezentant JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

De asemenea, oficialii BAT Romania afirma ca daca s-ar mentine constant nivelul contrabandei din noiembrie, bugetul de stat ar pierde peste 600 de milioane de euro.

„Aceasta crestere abrupta a pietei negre demonstreaza ca problema comertului ilegal cu tigarete trebuie abordata cu toata seriozitatea, in baza unei Strategii Nationale, care sa implice toate institutiile cu competente in domeniu, inclusiv factorii de decizie in materie de politici fiscale si de reglementare. Daca s-ar mentine constant nivelul contrabandei din noiembrie, bugetul de stat ar pierde peste 600 de milioane de euro! Flexibilitatea gruparilor infractionale e demonstrata clar si de studiile Novel: daca in septembrie piata neagra inregistra o crestere accelerata in nord-vest, in noiembrie a urcat abrupt in nord-est”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

in acest moment, in Romania, ponderea comertului ilicit cu tigarete este cu 75% peste nivelul mediu, de 10%, din Uniunea Europeana.

„Apreciem eforturile constante ale autoritatilor si intelegem dificultatea obiectivului de a ne incadra in media europeana, tinand cont ca ne aflam la granita Uniunii, si avem in administrare cea mai extinsa frontiera externa a UE. Cu toate acestea, nivelul foarte ridicat al comertului ilicit cu tigarete inregistrat la sfarsitul anului 2015, pe langa pierderile substantiale cauzate bugetului de stat, este de natura sa reprezinte o «bila neagra» pentru Romania, in procesul de aderare la spatiul Schengen”, a declarat Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania.

in noiembrie, au fost destructurate sase grupari infractionale banuite ca au traficat, in decurs de cateva luni, 7 milioane de tigarete. S-au facut zeci de perchezitii, la care au participat sute de oameni ai legii, precum si capturi importante.

„in plus, asa cum am mai declarat, in lunile de toamna se fac stocuri pentru iarna, cand este mai dificil sa fie trecute tigaretele ilegale pe frontiera verde. Asadar, e posibil ca piata neagra sa continue sa creasca si in ianuarie. Eforturile autoritatilor de aplicare a legii trebuie sustinute si de institutiile care reglementeaza sectorul tutunului. Ca urmare, pentru protejarea pietei legale si implicit a veniturilor statului, este esential sa cunoastem cadrul legal in care ne vom desfasura activitatea. in acest sens, subliniez ca procesul de transpunere a Directivei tutunului este in cea mai mare parte a tarilor UE in faza de finalizare, in timp ce noi suntem departe de aceasta etapa”, a declarat Adrian Pirau, Market Development Manager, Imperial Tobacco Romania.

Reprezentantii Directiei Generale a Vamilor spun ca gruparile infractionale se adapteaza foarte repede in ceea ce priveste rutele de intrare in tara a produselor, dar contrabandistii sunt din ce in ce mai inventivi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here