„Societatea desluseste putine idei concrete pentru directia de inaintare a tarii”, constata Adrian Vasilescu consilierul Guvernatorului BNR

0
613
adrian_vasilescu

adrian_vasilescuPrezent la Sinaia, la seminarul financiar-bancar EU-COFILE, organizat recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR), Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor, consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, ne-a acordat un scurt interviu.

Ati incadrat previziunea FMI de crestere economica pentru Romania in 2011 – de plus 1,5% – intre „previziune” si „tinta”. Care este diferenta dintre cele doua notiuni?
  Diferenta este foarte mare… O „prognoza” este, de fapt, o prezicere, o proiectie in viitor a unor ganduri, realitati, dorinte, cateodata si a unor visuri, comunicand astazi ceea ce este posibil sa se intample in 2011, 2012 sau in 2015. Deci, prognozezi viitorul. „tinta” este altceva! Pe baza unor prognoze, pe baza unor alanize, stabilesti o „cota” care sa fie „ocupata”, ca in razboi. si se face „planul de bataie”, in lupta. Pentru noi, problema este ca o tinta ar trebui sa fie „planul de bataie” pentru societatea romaneasca. Este greu – si nu sunt defetist, asta este realitatea cu care ne confruntam – este greu de mobilizat societatea romaneasca, o societate in mare parte deomobilizata – daca este sa fim corecti si sa spunem lucrurilor pe nume – si demoralizata, pe de o parte, de salarii, de ajustarile bugetare si economice care s-au facut si care au lovit direct in puterea de cumparare a populatiei, iar – pe de alta parte – de lipsa de perspectiva, pentru ca este un zgomot in societatea noastra, la nivelul factorilor de raspundere si la nivelul  liderilor de opinie, e un zgomot pe care societatea il aude si din care desluseste foarte putine idei concrete pentru directia de inaintare a tarii. si-atunci, spun ca acesta ar fi idealul, sa avem drept „tinta” pentru 2011 sa facem crestere economica de plus 1,5%. Nu stiu cum va fi realizata, dar macar sa ne propunem sa incercam directionarea societatii catre aceasta cifra: plus 1,5% crestere economica sanatoasa!

Se tot vorbeste despre noua restructurare a Bancii Nationale a Romaniei – a cincea. Ce inseamna acest lucru?
  Incep cu o precizare: Banca Nationala nu a facut nici o restructurare de dragul restructurarii. si niciodata nu si-a pus problema ca, prin aceste restructurari, sa se ajunga la disponibilizari de personal. Aceasta problema nu este un obiectiv pentru Banca Centrala. Singurul scop este modernizarea activitatii, eficientizarea acesteia, practic, un pas sau mai multi pasi inainte, daca  se poate!
  Actuala etapa de restructurare nu a inceput acum, ci in primavara, prin prezenta Guvernatorului – insotit de o echipa de experti ai BNR – in cateva sucursale, unde au fost organizate intalniri cu oameni de afaceri din judete, cu mediul academic sau institutiile locale de stat. Dezbaterile au conturat un rol nou al sucursalelor BNR din judete. Acestea vor fi, pe de o parte, centre de dezbatere, iar – pe de alta parte – vor fi centre de culegere de informatii pentru Banca Centrala. Se va realiza o re-ponderare a activitatilor. Asta inseamna ca zona de activitate de pana acum, structurata in special – determinant, chiar – pe supravegherea unitatilor bancare din teritoriu, isi pierde din pondere, pentru ca asa se intampla in toata Europa. Iar supravegherea teritoriala se muta catre sediul central al fiecarei banci comerciale. Astfel, in fiecare sucursala judeteana a BNR vor ramane doar unu–doi-trei angajati care se vor ocupa de supraveghere, ce vor avea atentia focalizata pe doua entitati: IFN-uri si Cooperative de credit. Celelalte grupuri de lucru vor fi restructurate si reorganizate, iar ponderea majora va fi organizarea de dezbateri, culegere de informatii si responsabilitati privind stabilitatea financiara.

Unele dintre informatiile publicate in presa pana acum au produs un sentiment de teama, in randul angajatilor BNR din teritoriu, ca-si vor pierde locurile de munca. Problema este ca sintagma „restructurari la BNR” poate genera temeri si in randul populatiei…
  A fost o confuzie! Semnalul corect trebuie sa fie ca incepe o noua etapa in activitatea Bancii Nationale! O etapa cu mai multa munca din partea angajatilor BNR, cu mai multe responsabilitati, o etapa de studiu intens, in care trebuie sa se pregateasca mai mult, pentru ca vor avea raspunderi noi si mult mai importante. Cum spuneam, va fi o re-ponderare a activitatilor desfasurate. in primul rand, Banca Centrala fiind singura institutie din Romania ce are in responsabilitate balanta de plati, ei vor fi nevoiti sa mearga – in judetele lor – sa poarte dialoguri directe cu exportatorii, cu importatorii, cu mediul de afaceri local, pentru a culege date si a le trimite la Banca Centrala. Pana acum, Balanta de plati se facea cu date culese dintr-o singura „oglinda”, ca sa spun asa, cea pe care ti-o punea in fata o banca oarecare comerciala, ce avea operatiuni pentru importatori si exportatori si trimitea datele sale catre BNR. Aceasta „oglinda” ramane si in continuare. insa, in acelasi timp, Banca Nationala va avea nevoie de o a doua „oglinda”, pe care o vor compune corpurile de experti din sucursalele judetene ale BNR, care vor lucra direct cu mediul local de afaceri si care vor ajuta la realizarea unei sinteze corecte.
Daniel Negut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here