“Semnalele din economie sunt pozitive“ apreciaza Gheorghe Gherghina, Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice

0
681
gheorghe_gherghina

gheorghe_gherghinaCum au evoluat incasarile bugetare in ultimele luni?
 Incepand cu luna august a acestui an, incasarile pe aproape toate pozitiile  de venituri sunt mai bune, ceea ce ne da un semnal incurajator.

 Speram ca si in continuare sa se mentina aceasta tendinta, iar acest lucru sa constituie si o dovada a faptului ca economia noastra da semne de revigorare. De altfel, cifrele arata, de pilda, ca industria sau energia incep sa mearga mai bine, deci semnalele din economie sunt pozitive!

Ca pondere din Produsul Intern Brut (PIB), cum ar putea creste incasarile?
  Speram ca veniturile bugetare sa treaca de 32% din PIB, pe total an, considerand – asa cum spuneam – ca incasarile din fiecare din ultimele luni au fost ceva mai bune decat in prima parte a anului. Astfel, am putea sa realizam programul pe care-l avem, de 32,2% din PIB.

Care sunt sansele ca – de la 1 ianuarie 2011 – sa creasca salariile bugetarilor cu 15%, asa cum s-a anuntat?
  in planul de Buget pe anul viitor exista prevazuta o anvelopa salariala de 39 de miliarde de lei, in care va trebui sa ne incadram. La aceasta suma, se vor adauga contributiile pentru militari, care sunt de un miliard 574 de mii. in conditiile in care nu se mai ofera al 13-lea salariu si nici prima de vacanta, ar putea sa fie permisa o crestere medie de 15%, fata de salariile reduse pe care le au bugetarii, acum.

Chiar si daca va ramane acelasi numar de angajati in sectorul de stat, care si acum?
  in conditiile in care ne incadram – pentru anul 2011 – intr-un numar de personal de 1.290.000.

Cati angajati sunt acum la stat?
  Ultima raportare, din luna septembrie, specifica faptul ca in sectorul de stat exista 1.316.000 angajati. Dar noi consideram ca – pana la sfarsitul anului acesta, prin prevederile actelelor normative deja aprobate – sunt perspective ca numarul angajatilor de la stat sa mai scada cu 26.000, inclusiv cu iesirile pe cale naturala. Deci, vom ajunge la numarul despre care vorbeam.

Numarul de 1.290.000 de salariati bugetari a fost convenit cu FMI-ul ?
  Numarul de angajati din sectorul de stat a fost convenit cu Fondul Monetar International inca prin Scrisoarea de asta vara!
 
Am constatat ca proiectul Bugetului de stat pe anul viitor prevede un program ambitios de investitii. Care este valoarea acestor alocari?
  Noi mergem la peste 6% din Produsul Intern Brut (PIB) cu cheltuielile de investitii, mai ales pe fonduri europene. Asadar, se incearca sa se acorde o importanta mult mai mare acestor proiecte, realizate cu bani europeni si sa creasca numarul acestora printr-o analiza prioritara a lor, dar se va realiza si o mai buna prioritizare a investitiilor, in general.
 
In cifre absolute, cheltuielile cu investitiile pe care le preconizati in Bugetul din 2011 sunt de 34 de miliarde de lei, ceea ce inseamna ca sunt aproape egale cu cheltuielile pentru salarii, de 39 de miliarde. Sa intelegem ca asta inseamna o modificare de strategie guvernamentala?
  Dupa parerea noastra, s-a incercat intr-adevar o fortare a cheltuielilor pentru investitii, prin diminuarea altor cheltuieli – chiar a celor de personal si a celor cu bunurile si serviciile – pentru a crea “spatiu” mai mare cheltuielilor cu investitiile. Aceasta alocare a fost facuta tocmai in ideea de a sprijini economia, de a sprijini crearea de locuri de munca, de a incerca sa “miscam” putin economia, prin aceasta parghie a Bugetului.

Aveti o estimare cam cate locuri de munca ar aduce aceste 34 de miliarde de lei, injectate in economie?
  Pentru anul urmator, avem drept estimare ca numarul locurilor de munca totale nete pe economie ar trebui sa creasca, aproximativ, cu 50 de mii. Noi speram sa se realizeze aceste locuri de munca. De altfel, avem indicatorii macroeconomici – publicati si pe site-ul Comisiei Nationale de Prognoza – care arata ca numarul total de salariati ar trebui sa creasca chiar in contextul in care numarul de salariati din sectorul bugetar scade cu aproape 100.000 fata de anul trecut, pentru ca absoarbe mediul economic. 

Care a fost principala piedica, din cauza careia nu s-a finalizat pana acum proiectul de Buget pentru anul viitor?
  Principala problema a fost ca nu s-a finalizat, ca discutie, Legea salarizarii.

Si cand credeti ca va ajunge Bugetul in Parlament?
  Noi speram ca in perioada imediat urmatoare sa se finalizeze Legea salarizarii, ca sa stim exact ce cheltuieli de personal prevedem pentru fiecare ordonator principal de credite si – in functie de acest lucru – sa fie finalizata in totalitate si Legea Bugetului, pentru a pleca in Parlament.
Daniel Negut

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here