Romgaz obligata sa recupereze un prejudiciu de 160 milioane lei

0
913

Curtea de Conturi a constatat, in urma unui control derulat in acest an la Romgaz, faptul ca producatorul ar fi vandut gaze in valoare de peste 160 de milioane de lei fara a respecta legislatia si a cerut companiei sa recupereze acest prejudiciu, se arata intr-un referat explicativ privind convocatorul Adunarii Generale a Actionarilor Romgaz din 11 august, anunta Agerpres.

In document, Consiliul de Administratie al Romgaz explica de ce propune actionarilor angajarea unor case de avocatura cu experienta care sa reprezinte compania in diferendele cu Curtea de Conturi si cu Comisia Europeana.

„Conform unor interpretari pe care le consideram a fi subiective si eronate ale legislatiei, facute de catre auditorii Curtii de Conturi, constatarea/decizia obliga Romgaz sa intreprinda masuri in vederea recuperarii unor sume mari de bani de la diversi clienti si parteneri comerciali, demers ce nu se va putea realiza decat prin intermediul derularii unor proceduri legale litigioase (valoarea presupusului prejudiciu vehiculat/estimat de catre Curtea de conturi depasind suma de 160 milioane lei)’, mentioneaza documentul.

Contactati de AGERPRES, reprezentantii Romgaz au precizat ca au formulat deja o contestatie administrativa impotriva deciziei Curtii de Conturi, pe care o considera gresita pe aspecte punctuale.

„Contestatia urmeaza sa fie solutionata, in termen legal, de catre forurile ierarhic superioare celor care au efectuat controlul, conform cu prevederile legale incidente din legea de organizare si functionare a Curtii de Conturi. in functie de decizia definitiva care urmeaza a fi emisa de catre Curtea de Conturi, Romgaz va analiza si va proceda in consecinta, existand si posibilitatea legala conferita de legiuitorul roman de a ne adresa instantelor de judecata competente cu solutionarea acestor genuri de litigii”, se arata in raspunsul Romgaz.

Reprezentantii companiei nu au raspuns, insa, la intrebarile AGERPRES referitoare la neregulile constatate in urma controlului Curtii de Conturi.

Oficialii Romgaz mai sustin in documentul AGA ca vor uza de toate mijloacele legale pe care le vor avea la indemana pentru a-si apara drepturile si interesele legitime, avand in vedere ca masurile dispuse de Curtea de Conturi pot duce la pierderi si prejudicii semnificative in dauna patrimoniala a Romgaz.

In prezent, aparatul juridic al societatii este compus din sapte consilieri juridici, care se ocupa de toate domeniile de interes (comercial, munca, civil, penal, achizitii, economic, reglementari etc), iar gradul lor de incarcare este unul ridicat, motiveaza conducerea companiei.

„Mai mult, decizia Curtii de Conturi vizeaza si recuperarea unor sume de bani de la angajati (a se vedea punctul cu privire la decontarea biletelor de avion), sume de care au beneficiat si unii angajati din cadrul aparatului juridic propriu”, se mai arata in referat.

Totodata, un alt diferend pentru care Romgaz vrea sa angajeze avocati este ancheta derulata de Comisia Europeana (CE) pe piata gazelor din Romania. Potrivit unei decizii din 30 mai 2016, Romgaz, Trangaz si OMV Petrom sunt suspectate ca ar fi facut o intelegere pentru a nu exporta gaze din Romania sau ca ar fi blocat ori intarziat luarea masurilor necesare pentru crearea cadrului legal si tehnic pentru realizarea exporturilor, ceea ce ar constitui o incalcare a tratatului de aderare la Uniunea Europeana.

„Chiar daca, la momentul de fata, finalitatea actiunii de control a CE este necunoscuta ori nu poate fi anticipata, dar avand in vedere tema acestuia, precum si modul de intelegere a unor mecanisme nationale de catre Comisia Europeana (…), chiar daca Romgaz nu a facut si nu face parte din intelegeri antitrust sau anticoncurentiale, exista o anumita temere ca societatea ar putea fi sanctionata in vreun fel sau obligata sa aiba o anumita conduita impusa prin finalitatea controlului, cu mentiunea ca pe tema exportului de gaze este declansata si o procedura de infringement impotriva Romaniei. De regula, sanctiunile pe care le impune CE, la fel si in cazul Consiliului Concurentei, fiind stabilite in procent pe cifra de afaceri a companiilor, corespunzator cu gravitatea constatarilor”, se mai arata in referata AGA.

Reprezentantii Romgaz au aratat ca cei sapte juristi ai companiei nu au expertiza de a asigura reprezentarea societatii in fata instantelor internationale.

„Avand in vedere, pe de o parte, ca sumele contestate sunt semnificative, cu potential impact negativ in activitatea societatii – cu posibila proiectie directa pe profit si potential de a genera efecte nedorite/negative care ar putea leza drepturile si interesele societatii, ale actionarilor si statului roman, inclusiv cu potential negativ asupra actiunilor si valorii de piata a companiei, cu o anticipata mediatizare din partea presei, avand in vedere si importanta strategica a Romgaz in sistemul energetic national, si pe de alta parte tinand cont de faptul ca spezele si domeniile care trebuie sau care vor trebui abordate in aceste cazuri sunt foarte complexe, cu implicatii deosebite pentru care consilierii juridici ai Romgaz nu au expertiza si specializare la nivelul necesar (mai ales in cazul controlului efectuat de catre CE), se considera de catre conducerea executiva a societatii ca fiind necesara si utila o colaborare cu case de avocatura specializate si cu expertiza pe aceste domenii de drept, care sa sprijine aparatul juridic propriu al Romgaz in derularea si solutionarea acestor situatii de drept cu potential litigios major”, mai precizeaza documentul citat.

Pe data de 6 iunie, oficiali ai Comisiei Europene au derulat inspectii inopinate la sediile Romgaz, Transgaz si OMV Petrom, aceste companii fiind suspectate de faptul ca s-ar fi inteles intre ele pentru a bloca exportul de gaze din Romania catre alte state membre UE.

si Transgaz vrea sa contracteze servicii de consultanta, asistenta si reprezentare juridica in aceasta ancheta a Comisiei Europene.

„Inspectia inopinata a Directiei Concurenta a Comisiei Europene s-a desfasurat in perioada 06.06.2016 – 09.06.2016 la sediile situate in Medias si Bucuresti, iar, la data de 09.06.2016 la incheierea inspectiei la fata locului, inspectorii UE au selectat date/documente stocate pe 3 DVD-uri, din care un DVD a fost lasat la sediul societatii, si s-a semnat lista datelor selectate cu relevanta pentru inspectorii UE raportat la obiectul actiunii de inspectie”, se arata intr-un document explicativ privind convocatorul Trangaz pentru Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din 1 august.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here