Birocratia, fiscalitatea excesiva si coruptia, marile piedici pentru IMM-uri

0
822

O treime dintre IMM-uri gasesc evolutia mediului economic din Romania stanjenitoare dezvoltarii, iar mai putin de 14% dintre companii estimeaza ca evolutia mediului de afaceri romanesc pe intreg anul 2016 va fi favorabila intreprinderilor, potrivit Cartii Albe a IMM-urilor.

Cartea Alba este un raport de cercetare care are la baza interviuri cu 1096 intreprinzatori, anunta Mediafax.

Dificultatile cu care se confrunta frecvent IMM-urile sunt birocratia (61,41%), fiscalitatea excesiva (54,74%) urmata de coruptie (45,16%) si controalele excesive (44,98%).

Increderea intreprinderilor in economie este foarte slaba, doar 6,72% dintre persoanele investigate considerand ca evolutia economica va fi pozitiva.

Potrivit aceluiasi raport, principalul efect pozitiv pentru IMM-uri al aderarii Romaniei la UE este accesul mai bun la piete, potrivit raspunsurilor a 46% dintre intreprinzatori.

Fondurile structurale nu prezinta interes pentru IMM-uri, peste 81% dintre intreprinderi sustinand ca nu intentioneaza sa acceseze fonduri europene in perioada urmatoare, iar numai 0,18% dintre companii au primit aprobarea pentru proiectul depus.

Sursele proprii raman in continuare principalele modalitati de finantare a activitatilor economice ale IMM-urilor, potrivit 72% dintre respondenti.

„Rezultatele Cartei Albe a IMM-urilor prezinta un mediu antreprenorial caracterizat de pesimism cu privire la dezvoltarea mediului economic, de dificultati in depasirea problemelor de ordin birocratic si de lipsa de interes in accesarea de programe cu finantare europeana”, a spus Florin Jianu, Presedinte CNIPMMR (Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here