Ping-pong cu Registrul Comertului !

0
937

In aceasta perioada, sunt discutii pe tema statutului Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), existand doua tabere: cei care sustin pastrarea ONRC la Ministerul Justitiei si cei care ar dori aducerea acestuia in subordinea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, asa cum a mai fost in urma cu multi ani.

Desi am incercat in repetate randuri, nu am reusit sa stam de vorba cu Mihai Vlasov, pentru a afla direct de la dansul care sunt motivele pentru care sustine necesitatea revenirii ONRC la Camera nationala de Comert si Industrie. ii asteptam punctul de vedere…

In schimb, am gasit o bogata documentatie la Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), de unde am aflat ca in 36 de tari – din Europa, dar nu numai – este mentinut controlul public asupra Registrului Comertului, cu intensitati diferite, dominanta fiind optiunea acordarii statutului de „institutie publica”, in cele mai multe cazuri avand forma unei entitati autofinantate, aflate in subordinea unui minister.

Pe marginea acestui subiect, presedintele CNIPMMR, prof. Ovidiu Nicolescu, ne-a spus, in exclusivitate:

“In Romania, Camera de Comert si Industrie este o unitate de drept privat. in nici o tara din Europa, Registrul Comertului nu se afla in subordinea unei unitati de drept privat, ci in subordinea unei institutii publice sau controlate de stat. Pentru ca aici este vorba si de multi bani. Anul trecut, ONRC a adus statului roman incasari de circa 40 de milioane de euro, pentru ca – fiind in subordinea Ministerului Justitiei – banii din incasari s-au dus la buget. Eu nu cred ca statul isi poate permite sa faca un cadou de 40 de milioane de euro unei entitati de drept privat, prin trecerea Registrului Comertului la Camera de Comert, vaduvind astfel bugetul de banii pe care ii poate incasa de la Registru, bani care s-ar duce la CCIR. Daca face acest lucru, inseamna ca bugetul este destul de “bogat” incat se poate lipsi de acesti bani. Iar, daca statul are atatia bani in plus si de care se poate lipsi, noi propunem sa nu-i ofere Camerei de Comert, ci sa foloseasca cei 40.000 de euro pentru programele de “start-up”, prin care tinerii intreprinzatori sa inceapa o afacere, ceea ce ar insemna zeci de mii de noi locuri de munca!”
(Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here