Laurentiu Plosceanu (ARACO): “Fara deblocarea finantarilor in constructii, 100.000 de muncitori ar putea ajunge foarte rapid in somaj”!

0
822

Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) a organizat o conferinta de presa in care au fost prezentate problemele constructorilor din Romania, la inceput de an 2013. Totodata, a fost lansat un apel catre Guvernul Romaniei, pentru a se avea in vedere masuri urgente pentru redresarea situatiei existente. Dupa conferinta, presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu, ne-a declarat, in exclusivitate:

Marea problema cu care ne confruntam acum este ca, pe filozofia bugetului de stat – aprobat oricum cu mare intarziere – se merge doar pe acordarea co-finantarii de la buget a proiectelor din fonduri structurale, ceea ce pare OK, teoretic, dar asta blocheaza nenumarate finantari pe proiecte deja incepute. si va dau un singur exemplu: metroul din Bucuresti, care este realizat cu un credit de la Banca Europeana de Investitii, dar care nu are surse de co-finantare in acest an! Ce s-a alocat in bugetul pe 2013 nu acopera decat jumatate din datoria pe care, oricum, Metrorex o avea anul trecut. Practic, acum, lucrarile de la metrou trebuie inchise, iar santierul bagat in conservare. Si e numai un exemplu!…

Asadar, nefiind finantari, exista riscul sa incepem anul cu oameni trimisi in somaj, pentru a vorbi numai de o problema din cele multe pe care le avem. Estimam ca, fara deblocarea finantarilor pentru lucrarile aflate in derulare, aproximativ 30-35% din numarul total al angajatilor in constructii ar putea ajunge foarte rapid in somaj, ceea ce – raportat la numarul total de lucratori in domeniu, de 360.000 de oameni, cat este estimarea statistica – ar insemna cam 100.000 de noi someri. Iar, daca incepem acum sa disponibilizam, va fi foarte greu de revenit in piata, chiar daca finantarile vor putea fi deblocate candva, pentru ca mai exista un factor agravant: din 2014, se va deschide piata muncii din Germania, Franta si din alte tari ale Europei vestice. in aceste conditii, muncitorii disponibilizati vor pleca sa lucreze in strainatate si piedem forta de munca! Pierdem o resursa care inca ofera competitivitate firmelor din Romania!  (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here