Iliescu: E nedemna reactia unor reprezentanti ai PDL care il jignesc pe directorul general al FMI

0
812
ion-iliescu

ion-iliescuFostul presedinte Ion Iliescu califica drept „nedemna” reactia unor reprezentanti ai PDL, care il critica pe directorul general al FMI Dominique Strauss-Kahn pentru declaratiile prin care a incercat sa se delimiteze de deciziile Guvernului privind reducerea salariilor si pensiilor.

„In urma protestului organizat de sindicate in ziua de 19 mai, reprezentantii Fondului Monetar International (inclusiv directorul sau general) au tinut sa se delimiteze de masurile adoptate de Guvernul Romaniei (de fapt de presedintele Basescu) care penalizeaza, in primul rand, pe salariati si pe pensionari. Este de-a dreptul nedemna reactia unor reprezentanti ai partidului de guvernamant care il jignesc pe directorul general al FMI, pe care il suspecteaza de „intentii electorale”, in fata opiniei publice din Franta”, scrie Iliescu pe blog.

El apreciaza ca Dominique Strauss-Kahn are o judecata mai corecta cand spune ca „orice guvern responsabil, cand este obligat sa ia masuri de austeritate, trebuie sa se gandeasca sa-si protejeze proprii cetateni si sa apeleze, mai ales, la inclinarea ponderii acestor masuri spre cei bogati si nu spre cei mai saraci membri ai societatii”.

Iliescu critica faptul ca Guvernul nu s-a gandit la o paleta mai larga de masuri care sa vizeze atat reducerea cheltuielilor administrative, inclusiv a aparatului birocratic supradimensionat si cresterea veniturilor, prin actiuni administrative si juridice, de reducere a evaziunii fiscale, dar si masuri de stimulare a activitatii economice si de creare de locuri de munca.

Cand a detinut functia de sef al statului, Ion Iliescu a sustinut impozitarea progresiva, pronuntandu-se impotriva cotei unice de impozitare. in februarie 2003, el vorbea despre impozitare cu pana la 80% a salariilor ce depasesc 10.000 de dolari pe luna.

„Ati vazut cata demagogie in presa noastra la adresa unor demnitari – si ministri, si parlamentari – ca ar avea venituri foarte mari. Cit are un ministru in Romania? Vreo 500 de dolari pe luna. Pai e bataie de joc in comparatie cu tot ce inseamna nivel de salarii in plan european. Dar sigur ca lui ala care are 60 de dolari pe luna i se pare enorm cinci-sase sute de dolari. Dar nimeni nu vorbeste de cei cu 10.000 de dolari pe luna, cu 12.000 de dolari pe luna. Nu a scandalizat pe nimeni asa ceva si asta avem si in sistemul bancar si in sistemul de afaceri, nu numai privat, dar si de stat. si cineva spune: uite, domnule, Iliescu vrea sa nu se mai judece valoarea. ala care cistiga e deci un om valoros. Oare?! Cu ce este mai valoros un bancher, un functionar de banca care primeste 10.000 de dolari, fata de un ministru?”, afirma el atunci.

Ion Iliescu respingea ideea conform careia, prin propunerea de introducere a unui asemenea sistem, el ar dori intoarcerea la egalitarism. „Ia sa luam 10.000 de dolari cu 80% impozit. Cat ii ramane? 2.000 de dolari Care este salariul mediu pe economie? 100 de dolari. asta este egalitarism”, spunea el.

Ministrul Finantelor Publice la acel moment, Mihai Tanasescu, in prezent reprezentant al Romaniei la FMI, l-a informat atunci pe Iliescu, in cadrul unei intrevederi, ca impozitarea cu 80% a veniturilor mari nu este in concordanta cu evolutiile europene in domeniu, care prevedeau o reducere a cotelor marginale si nu o crestere a acestora.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat la postul de televiziune France 2 ca FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, in special pentru cei mai bogati, dar autoritatile din Romania au luat decizia taierii salariilor functoionarilor.

In replica, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca FMI a propus in mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% si a cotei unice la 20%, masuri care ar fi afectat intreaga populatie, si ca nu intelege cum aceste impozite ar taxa mai mult doar persoanele bogate.

Guvernul a preferat sa evite solutia FMI, prin care taxele erau majorate concomitent cu reducerea salariilor, si sa nu taxeze suplimentar mediul de afaceri, periclitand reluarea cresterii economice, considerand ca bogatii vor fi taxati pentru proprietati si produse de lux, a afirmat premierul Boc. El a raspuns astfel la solicitarea presei de a comenta declaratia directorului general al Fondului Monetar International.

„Optiunea FMI a fost TVA de 24%, cota unica de 20% si reducerea salariilor cu 20%. Fata de aceasta optiune, am ales sa reducem cheltuielile bugetare fara a creste taxele, pentru ca o impozitare suplimentara a mediului de afaceri ar afecta sansele de reluare a cresterii economice. Am ales raul cel mai mic”, a spus Boc.

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat, vineri, la TVR1, ca informatiile transmise de directorul general al FMI sunt inexacte, mentionand ca solutia propusa de reprezentantii Fondului viza, alaturi de cresterea TVA si a cotei unice, si reducerea cu 20% a sectorului bugetar. El a opinat totodata ca declaratia lui Dominique Strauss-Kahn a fost „usor ideologizata” si ca a fost facuta „mai degraba” pentru Franta, el sustinand ca actualul sef al FMI ar intentiona sa candideze la Presedintia Frantei. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here