Virgil Nitulescu, numit director interimar al Muzeului Taranului Roman

0
837
muzeul-taranului-roman

muzeul-taranului-romanVirgil Nitulescu, fost secretar general in Ministerul Culturii, a fost numit director interimar al Muzeului Taranului Roman (MtR) din Capitala, dupa plecarea, pe 15 mai, de la conducerea institutiei a lui Vintila Mihailescu, a declarat noul director pentru MEDIAFAX.

 

Virgil Nitulescu a fost secretar general in Ministerul Culturii in timpul mandatului de ministru al lui Adrian Iorgulescu, iar in martie 2009 a fost eliberat din functie si numit inspector guvernamental. Nitulescu este si presedintele Comitetului National Roman al Consiliului International al Muzeelor (ICOM).

El a fost numit de ministrul Culturii Kelemen Hunor la conducerea MtR dupa plecarea lui Vintila Mihailescu.

Mihailescu a demisionat din functia de director pe 15 aprilie si a parasit conducerea muzeului pe 15 mai, dupa ce mandatul sau a expirat la 1 iunie 2009.

„Am mai amanat, ca sa rezolv niste treburi”, a declarat, la inceputul lunii mai, Mihailescu, precizand de la inceput ca a venit la conducerea muzeului pentru un singur mandat. Dintre proiectele pe care a dorit sa le finalizeze, el a dat ca exemplu colaborarea Muzeului Taranului Roman cu muzeele locale pentru constituirea unei asociatii a acestora din urma. „Noul Cinematograf al Regizorului Roman nu mergea bine la inceput, am stat sa vad daca chiar functioneaza. Nu voiam sa iasa prost, avem contract cu Comisia Europeana si ne-am luat un angajament fata de regizorii romani (…). La fel, la Clubul Taranului. Deci chestii de gospodarie”, a explicat atunci directorul Muzeului Taranului, adaugand ca acum se poate retrage „cu constiinta impacata”.

Virgil Nitulescu este absolvent al Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti si doctor in arheologie. A fost numit, in ianuarie 2005, secretar de stat pe probleme de patrimoniu la Ministerul Culturii si Cultelor, pe vremea ministeriatului Monei Musca. Dupa desfiintarea acestei functii, a fost consilier al ministrului Adrian Iorgulescu, iar din 21 decembrie 2006, secretar general al Ministerului Culturii, functie pe care si-a pastrat-o pe parcursul mandatului lui Adrian Iorgulescu si pana in martie 2009, in timpul mandatului lui Theodor Paleologu, cand a fost numit inspector guvernamental.

Virgil Nitulescu a mai lucrat in Ministerul Culturii in perioada 1992 – 1995, in cadrul mai multor directii, iar intre 1995 si 2005, el a fost expert, apoi consilier pe langa Comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa a Camerei Deputatilor.

La 11 octombrie 1906 a fost infiintat un muzeu autonom al artei populare romanesti. Pe baza Decretului Regal nr. 2777 din 13 iulie 1906, semnat de Regele Carol I, Mihail Vladescu, inspiratul ministru al cultelor din acea vreme, il numeste pe Al. Tzigara-Samurcas director al Muzeului de Etnografie, de Arta Nationala, Arta Decorativa si Arta Industriala. Acesta a functionat pe locul fostei monetarii a statului pana in 1912, cand se pune piatra de temelie a ceea ce avea sa devina cladirea „neo-romaneasca” a Muzeului de la sosea – cum il vor alinta multa vreme bucurestenii. Dupa 29 de ani, la capatul unor nesfarsite intreruperi, constructia a fost finalizata, in 1941, luand infatisarea actualului monument de arhitectura, sediul Muzeului Taranului Roman.

MtR este singurul muzeu din Romania care a primit premiul EMYA (European Museum of the Year Award) pentru cel mai bun muzeu european al anului, in 1996.

Pe langa expunerea permanenta, colectiile sale vechi, dar si recente, muzeul organizeaza expozitii temporare, targurile sale deja traditionale in care promoveaza „produselor Taranului roman”, activitati cu copiii, lansari de carte, concerte, proiectii de filme, dezbateri si seri culturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here