Datoria publica a Romaniei a scazut la 36% din PIB

0
706
calculator-calcule-bani

calculator-calcule-baniDatoria publica a Romaniei a scazut in aprilie cu 3,5 miliarde de lei fata de luna precedenta si a ajuns la 195,5 miliarde de lei (46,2 miliarde euro), echivalentul a 36% din PIB, in conditiile in care Trezoreria a efectuat plati ajunse la scadenta catre banci private de peste 2 miliarde de lei.

 

In cazul datoriei guvernamentale, dupa titpul de creditori, obligatiile catre banci private au inregistrat cea mai mare scadere, de la 132,4 miliarde de lei in martie la 130,1 in luna aprilie. Totodata, datoria multilaterala s-a redus cu 1,1 miliarde de lei, la 53,6 miliarde de lei.

La finele lunii aprilie, aproape jumatate din datoria publica era in lei (85,4 miliarde de lei), in timp ce echivalentul a 77,6 miliarde de lei era in dolari. in DST, moneda utilizata de FMI pentru imprumuturi, Trezoreria datora 8,68 miliarde de lei. Datoria contractata in yeni japonezi era de 2,14 miliarde lei.

In perioada februarie-aprilie, Trezoreria a crescut maturitatile pentru imprumuturile accesate, astfel ca la finele primelor patru luni, datoria pe termen lung era de 90,9 miliarde de lei, reprezentand aproape jumatate din total. Pe termen scurt, Trezoreria datoreaza 31,3 miliarde de lei, in timp ce pe termen mediu soldul imprumuturilor este de 61,7 miliarde de lei.

In februarie si in martie ponderea datoriei pe termen lung a fost mai mica, de aproximativ 42%.

Datoria publica a autoritatilor locale a fost de 11,5 miliarde de lei sfarsitul lunii aprilie, in scadere cu 38 milioane de lei fata de luna anterioara. Cea mai mare parte a datoriei locale este contractata in lei, iar in functie de scadente cele mai multe imprumuturi ajung la maturitate peste cel putin 5 ani.

Oficialii Ministerului Finantelor au declarat in mai multe randuri ca obiectivul Trezoreriei este de a creste maturitatile la imprumuturi, avand in acelasi timp o finantare echilibrata de pe piata interna si cea externa. (Mediafax)

 

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here