Cseke: Am prezentat delegatiei FMI masuri de reforma, pentru care e necesara suplimentarea fondurilor

0
720
sigla-fmi

sigla-fmiMinistrul Sanatatii a declarat ca a prezentat, marti, delegatiei FMI masurile de reducere a cheltuielilor la medicamente dar si masurile de reforma realizate in mandatul de un an si sapte luni, precizand ca pentru implementarea acestora este nevoie de o suplimentare financiara de 4 miliarde de lei.

„A fost o discutie buna (cu delegatia FMI, n.r.), am prezentat masurile de reforma din acest an si sapte luni de mandat. Aceste masuri propuse de foarte multi ministri, dar care nu au fost implementate pana acum. Dar pentru implementarea masurilor de reforma este nevoie de o suplimentare financiara de patru miliarde de lei. Am declarat inca din decembrie 2010 ca bugetul CNAS trebuie rectificat”, a spus ministrul Sanatatii, Cseke Attila, la finalul intalnirii cu delegatia FMI.

Cseke Attila a mai spus ca a prezentat delegatiei FMI cele doua proiecte ale Ministerului Sanatatii supuse dezbaterii publice privind reducerea pretului de decontare a medicamentelor si clawback.

intrebat daca exista neintelegeri intre el si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ministrul Cseke Attila a spus ca nu are nicio problema cu „persoana Lucian Duta”.

„Nu am nicio problema cu persoana, cu Lucian Duta. Am o problema de conducere a sistemului sanitar. Cred ca, mai ales acum in perioada de criza, ar fi bine sa fie o singura comanda. Orice solutie este posibila, chiar si trecerea Ministerului Sanatatii in subordinea CNAS. Problema mea este una de management a sistemului”, a spus ministrul Sanatatii.

Reprezentantul FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca intalnirea cu ministrul Sanatatii a fost „buna, constructiva” si ca „s-au facut multe progrese”.

Presedintele CNAS, Lucian Duta, a spus ca discutia de la Ministerul Sanatatii cu delegatia FMI a fost buna si ca trebuie sa se gaseasca o solutie pentru finantarea sistemului in urmatoarele sase luni ale anului.

Intrebat daca exista risipa in sistem, Lucian Duta a raspuns ca a vorbit de multe ori despre aceasta problema, iar pana nu va fi finalizata informatizarea, pachetul bazal de servicii, aceasta situatie va continua sa existe.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la TVR 1, ca ministrul Sanatatii si presedintele CNAS „ori se inteleg” si „pun ordine in cheltuieli”, ori pleaca de la cele doua institutii, el mentionand ca a avut o discutie cu premierul si va trebui gasita o solutie „foarte rapid”.

Seful statului a mentionat ca, in ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul a luat din alte domenii si a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelor in sanatate. „S-au stins atunci, astazi avem din nou aproape doua miliarde arierate”, a spus el, subliniind ca acest lucru nu mai poate continua.

„Si este pentru prima data cand pe tema platii arieratelor la medicamente ajungem la o intelegere cu Fondul si cu UE. Eu nu intamplator am lansat mesajul (n.r. – legat de plata arieratelor), inainte cu o saptamana, chiar in ziua sosirii Fondului la Bucuresti, ca nu suntem dispusi sa mai sacrificam banii de investitii sa-i ducem intr-un sistem care nu vrea sa se reformeze”, a continuat el.

Intrebat cum ar trebui sa se manifeste responsabilitatea ministrului si a presedintelui Casei, Basescu a raspuns: „Ar trebui sa se manifeste prin punerea sub control a cheltuielilor de achizitie medicamente. Sa vedem licitatiile facute, sa vedem sistemul informatic cuplat la fiecare farmacie si sa se stie in fiecare moment ce retete si in ce valoare a eliberat orice farmacie medicamente si cui si verificat din cand in cand, prin sondaj, cat de bolnav este beneficiarul de retete – la fiecare trei zile cate o reteta-, responsabilitatea medicilor de familie … si totul se poate face printr-un control electronic al cheltuielilor angajate in numele statului”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here