CE: Ori crestem varsta de pensionare ori se prabuseste sistemul

0
649
batrana

batranaExecutivul european vrea ca varsta de pensionare sa creasca in statele membre UE. Masura ar fi de natura sa evite o prabusire a sistemului european de pensii impovarat de imbatranirea rapida a populatiei coroborata cu cresterea sperantei de viata si cu natalitatea scazuta.

 

Raportul Comisiei care trateaza problematica varstei de pensionare urmeaza sa fie prezentat oficial miercuri, informeaza MEDIAFAX.

„A face in asa fel incat timpul petrecut la pensie sa nu mai continue sa creasca in raport cu timpul petrecut in activitate ar ajuta la viabilitatea” caselor de pensii ale tarilor europene, bazate pe un sistem de repartitie in care pensionarii primesc alocatiile din cotizatiile populatiei active, subliniaza Comisia Europeana in raportul sau.

„Aceasta inseamna cresterea varstei la care se inceteaza munca si inceperea primirii pensiei”, adauga documentul.

„Prelungirea perioadei de munca in cursul vietii pentru a se tine cont de cresterea sperantei de viata ar permite inregistrarea a doua beneficii: conditii de viata mai bune si sisteme de pensii mai viabile”, argumenteaza Comisia.

In cursul ultimilor cinci ani, speranta de viata a crescut in medie cu cinci ani in UE, potrivit Bruxelles-ului, iar proiectiile arata ca o noua crestere cu sapte ani s-ar putea produce pana in 2060. De altfel, rata natalitatii este scazuta.

Rezultatul este ca in prezent raportul este de patru persoane active la un pensionar cu varsta de peste 65 de ani in Europa, iar in 2060 acesta va fi de doua persoane active la una de peste 65 de ani. Varsta medie de iesire la pensie in cadrul UE era in 2008 de 61,4 ani.

In fata cresterii deficitelor publice si datoriei, numeroase tari au crescut deja varsta de pensionare.

Franta vrea sa creasca varsta minima de pensionare de la 60 la 62 de ani pana in 2018. Spania vrea sa ridice varsta legala de pensionare de la 65 la 67 de ani, la fel ca Germania, care vrea o crestere a varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani pana in 2029 pentru o pensie completa.

Germania resimte o presiune deosebita din cauza situatiei demografice, defavorabila sistemului sau de pensii, cu o scadere asteptata a populatiei in deceniile urmatoare din cauza unei rate a natalitatii prea scazute. (Mediafax)
Sursa foto: ArhivaFoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here