O misiune a FMI vine la Bucuresti pentru a discuta obiectivele economice pentru urmatorul an

0
554
fmi-franks

fmi-franksO misiune a FMI va fi prezenta la Bucuresti in perioada 26 iulie – 4 august pentru a cincea revizuire a acordului cu Romania, in cadrul careia va evalua evolutia economiei si va discuta cu autoritatile despre obiectivele economice pentru urmatorul an, inclusiv bugetul pe 2010.

 

„Misiunea de reviziuire a FMI va evalua performanta economica recenta a Romaniei si va discuta cu autoritatile despre obiectivele economice pentru urmatorul an, inclusiv bugetul pentru 2010, precum si masurile de politica si reformele structurale necesare pentru indeplinirea acelor obiective”, a afirmat intr-un comunicat Tonny Lybek., reprezentantul regional al FMI pentru Romania si Bulgaria.

El a mentionat ca de incheierea celei de-a cincea evaluari a acordului stand-by cu Romania depinde virarea transei a sasea, in suma de 769 milioane de drepturi speciale de tragere, adica aproximativ 900 milioane de euro.

„Vizita FMI va avea loc impreuna cu echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala „, a precizat Lybek.

El a aratat ca oficialii FMI se vor intalni cu reprezentanti ai partidelor police, ai sindicatelor, asociatiilor de afaceri, bancilor si ai organizatiilor din societatea civila.

Pe de alta parte, o misiune de asistenta tehnica a FMI va fi prezenta intre 14 si 18 iulie la Bucuresti la cererea ANAF, pentru a lucra impreuna cu expertii agentiei si ai consilia in privinta masurilor de imbunatatire a colectarii taxelor.

Lybek a mentionat ca echipa va reviziui stadiul recomandarilor inaintate anul trecut de o echipa similara si va consilia ANAF in privinta unor modalitati mai bune de a utiliza mijloacele puse la dispozitie de tehnologia informatiilor.

Board-ul FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu Romania, astfel ca va elibera cea de-a cincea transa din imprumut, in valoare de aproximativ 900 milioane de euro.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Valoarea totala a finantarilor virate Romaniei de catre FMI, in cadrul imprumutului stand-by in suma de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenta a intrat in rezervele BNR. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here