Ce este un percolator de cafea și cum funcționează?

0
1120

Sursa foto: https://tcromania.com/echipamente-si-accesorii-horeca/dispensere-recipiente-bauturi/percolator/208106-percolator-10-l/

 

Metoda de percolare a cafelei a fost inventată în Franța în 1827 și a înflorit în America de Nord în anii 1950, adică după mai bine de un secol.

 

Termenul „percolare” se referă, simplist spus, la apa fierbinte care picură prin cafeaua măcinată.

 

Trebuie să recunoaștem că utilizarea percolării cafelei nu este cea mai comună metodă de preparare a cafelei printre mulți băutori de cafea contemporani nouă. Deși aroma în timpul preparării cafelei prin percolare este uluitoare, aceia ce nu cred în eficiența diferitelor modele de percolatoare de cafea profesionale susțin că acest lucru se datorează faptului că toate aromele din cafea se ridică în aer, evaporându-se treptat.

Ce este un percolator de cafea?

Un percolator este un fel de ibric de cafea modern în care băutura revitalizantă este preparată prin trecerea apei fierbinți printr-un recipient separat cu cafea măcinată. Chiar și numele în sine provine din latinescul „percolare” – infiltrare.

 

Structura unui percolator include:

  • carcasa;
  • elementul de încălzire (la modelele electrice),
  • rezervorul de apă;
  • recipientul pentru pus cafea măcinată;
  • distribuitorul (difuzorul) de apă;
  • filtrul;
  • tubul pentru ridicarea apei.

Funcționarea unui percolator este destul de simplă. Echipamentul HoReCa are două camere: o cameră inferioară pentru apă și o zonă superioară cu un coș pentru a găzdui boabele de cafea măcinate. Pe măsură ce apa se încălzește, este forțată să treacă printr-un tub vertical peste zațul de cafea înainte de a picura înapoi în fundul vasului. Acest tub metalic are două scopuri: menține coșul cu filtru de cafea suspendat deasupra apei și oferă o conductă pentru ca apa fierbinte să se ridice și să ajungă la cafeaua măcinată.

 

Coșulețul de cafea este plasat deasupra tubului și se umple cu cafea măcinată. Tubul trece de obicei prin centrul acestui compartiment special pentru pus cafeaua. Apoi percolatorul este închis cu un capac și apa este încălzită.

 

Există modele concepute pentru aragaz/plită și modele de percolatoare electrice. Acestea din urmă au un element de încălzire special construit sub camera de apă. Când apa atinge punctul de fierbere, presiunea aburului o împinge în sus prin tub. Unele aparate țin apa în mod deliberat sub punctul de fierbere, pentru ca abia atunci când apa fierbe încep să iasă compușii amari din cafea.

 

Multe percolatoare au capace de sticlă sau cupole mici de sticlă deasupra, care permit utilizatorului să urmărească curgerea cafelei prin tub. Unele percolatoare de cafea moderne chiar sunt făcute în întregime din sticlă rezistentă pentru a arăta tot ce se petrece în echipamentul de preparat cafea.

 

Așadar, apa intră în partea de sus a percolatorului și cade pe capacul coșului perforat, picură prin cafea, apoi prin fundul perforat al coșului înapoi în camera de apă și reîncepe din nou ciclul de preparare. Astfel, apa infuzată cu arome vitalizante trece prin cafea iar și iar.

 

Pentru oponenții percolatorului de cafea, aceasta este rădăcina tuturor problemelor: ei spun că deoarece cafeaua măcinată scoate prea mult amărăciunea și că apa care a fost deja înmuiată în cafea fierbe, arde și oxidează aromele.

 

Unele modele electrice de percolatoare au leduri de alarmare care se aprind la terminarea ciclului, în timp ce altele avertizează când apa atinge o anumită temperatură optimă.

Avantajele și dezavantajele unui percolator de cafea profesional

Avantaje:

  • cost redus al echipamentului și o întreținere ușoară;
  • lipsa consumabilelor scumpe (filtre etc.);
  • se consumă mai puțină cafea măcinată datorită infuziei prelungite;
  • aroma rafinată la preparare, care atrage clienții;
  • dacă sistemul de percolare este scos din rezervor, dispozitivul poate fi folosit precum un mic boiler cu element de încălzire închis.

Dezavantaje:

  • tăria depinde de durata de circulație a apei fierbinți prin stratul de cafea măcinată;
  • contactul cu apa clocotită (până la 100 grade Celsius) uneori distruge cofeina și uleiurile esențiale, ceea ce duce uneori la pierderea efectului revigorant și a gustului, dacă utilizatorul percolatorului nu este foarte experimentat.

 

Oricum, percolatoarele sunt extrem de eficiente pentru unitățile HoReCa și ar trebui să fie apreciate la justa lor valoare. Ceea ce se întâmplă dacă sunt folosite de persoane care știu să le folosească în mod corect.

 

Găsești percolatoare profesionale de calitate pe tcromania.com. Intră să le analizezi performanțele și să le comanzi chiar acum!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here