Basescu: Noul acord cu FMI este "de tip precautie". Am trecut pe crestere economica, dar nu poate incepe veselia

0
736
fmi-euro

fmi-euroPresedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca obiectivele noului acord cu FMI trebuie sa fie „limpezi”, acesta fiind „de tip precautie”, deci „nu vizeaza o situatie dificila”, ci continuarea reformelor, cu asistenta financiara internationala.

Obiectivele noului acord cu FMI

– Este de tip precautie, nu vizeaza o situatie dificila, vizeaza continuarea unor procese de reforma cu asistenta institutiilor internationale.
– Obiectivele nu sunt legate de bani ci de continuarea proceselor de crestere economica.
– Obiectivul de stabilizare fiscala si financiara s-a atins, iar acum avem mentinerea acestei stabilitati, ca al doilea obiectiv.
– Discutiile cu delegatia FMI au confirmat ca sistemul bancar romanesc are o buna capitalizare, destul de ridicata si cu solvabilitate de 14,7 la suta.
– Economia Romaniei nu mai scade si isi ia un curs de crestere
– Desi nu s-au incheiat calculele pe trimestrul I, cele realizate pe primele doua luni ale anului, ianuarie si februarie, ne indreptatesc sa prognozam o crestere economica de 0,4 la 0,6 in trimestrul I 2011, fata de trimestrul IV 2010, ceea ce se traduce prin iesirea din recesiune . Atentie, spun iesirea din recesiune, nu din criza. Deocamdata toata Europa este intr-o situatie destul de dificila, din punct de vedere al iesirii din criza, deci vorbim strict de iesirea tehnica din recesiune. Economia Romaniei nu mai scade si isi ia un curs de crestere.
– Situatia internationala nu ne permite ca am trecut pe crestere economica, sa inceapa veselia. Nu poate incepe nicio veselie. Prudenta si mentinerea politicilor fiscale si a politicilor de restructurare a economiei romanesti trebuie sa fie in continuare comandamentul zero.
– in trimestrul I 2011 s-a realizat si deficitul prognozat.
– Am incercat o clarificare cu privire la mentiunea Eurostatului. FMI, ca de afltfel si Romania, sustin cu fermitate ca deficitul a fost corect calculat. Sigur, stim toti ca Romania isi calculeaza deficitul pe bugetul consolidat. E timpul ca Romania sa treaca pe noul sistemul de raportare SA, european.
– Marea problema a programului este legata de intreprinderile de stat, fie ca sunt regii, companii de stat sau regii si companii ale administratiei locale. Este lectia pe care a trebuit sa o invatam de pe urma crizei si noi toti trebuie sa intelegem ca in 2009 si in 2010 a fost o puternica reformare a aparatului de stat care mai continua.
– Sectorul de stat s-a ajustat, dar societatile, regiile de stat au stat si s-au uitat la criza.

– Nu am nicio ezitare sa vorbesc despre cateva societati care trebuiesc optimizate: CNH, Complexul Energetic Turceni, Termoelectrica, Oltchim, Posta Romana si multe altele.

– Niste domni manageri nu au niciun fel de apasare nici de arierate, nici de fondurile de salarii. Ei sunt marii baroni romanesti.

– Constatand ca mentinerea companiilor de stat si a regiilor autonome cu raportarea la ministerele de resort nu duce la un bun control al evolutiei lor financiare, in cel mai scurt timp vor fi trecute la Ministerul de Finante si cu informarea ministerului de resort.

Absorbtia banilor de la UE

– in trimestrul I se observa o accelerare a absorbtiei banilor europeni, la altele nu se observa nimic.

– Toate obiectivele din trimestrul I au fost indeplinite in relatia FMI-Guvern.

– Romania isi mentine obiectivul de intrare in zona euro in 2015

– Romania trebuie sa previna intrarea in zona euro fara economia pregatita.

– Trebuie sa intelegem: nu putem intra in zona euro cu un sector de stat foarte puternic si neperformant.

– Numai daca suntem lipsiti de responsabilitate, sau dusmani ai propriei tari, nu facem ce trebuie facut.

– Mentinem ca obiectiv anul 2015 pentru intrarea in zona euro.

Liberalizarea gazelor si a energiei

– Daca pentru economie terbuie avut in vedere un calendar accelerat, pentru populatie nu este posibil un astfel de calendar. Daca economia trebuie sa stea in competitie, populatia nu poate sta in competitie, datorita salariilor mult mai mici fata de tarile din zonele euro. Trebuie sa privim liberalizarea pe doua paliere: economie si populatie.

Reducerea asigurarilor sociale

– Nu cred ca este posibila anul acesta reducerea de CAS. Marea problema este ce facem in 2012 cand trebuie sa venim si cu deficitul de la 4 la 2,5% pe PIB. De unde completam pentru plata pensiilor si a salariilor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here