BNR revizuieste prognoza de inflatie la 5,1%; riscuri in privinta acesteia raman

0
769
bnr, rezerva, rata, fmi

bnr1BNR a majorat prognoza de inflatie pentru anul in curs la 5,1%, raspunzand unor asteptari prezente deja in ultimele saptamani. Presiunile datorate avansului pretului marfurilor agricole si combustibililor au dus la revizuirea estimarii de inflatie in sens ascendent.

Corectiile recente din sfera petrolului – cel tranzactionat la Londra a pierdut in cursul saptamanii trecute peste 12% – si altor materii prime, inclusiv cele agricole ar putea oferi semnale incurajatoare. «Volatilitatea spectaculoasa arata ca unele pozitii speculative au fost <<scuturate>> puternic. Stabilitatea nu a revenit insa in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, unde demonstratiile violente si conflictul libian sunt in plina desfasurare. Pe termen mediu, riscurile privind petrolul raman prezente», a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

« In ceea ce priveste inflatia din acest an in Romania, exista riscuri suplimentare provenind din sfera preturilor administrate – energia termica ar putea fi scumpita din toamna. Neavand un calendar clar de la Guvern privind majorarile de preturi, BNR nu le-a inclus in evaluarile curente. Un ajutor vine insa in 2012 din structura cosului de consum : ponderea produselor din tutun si a alimentelor va scadea, diminuand impactul acestor elemente volatile asupra cresterii preturilor », a precizat Victor Safta.
Dobanda de politica monetara de 6,25%, foarte atractiva in vremuri relativ limpezi pentru plasamente speculative, va fi cel mai probabil mentinuta, conform precizarilor din Raportul asupra inflatiei. BNR nu vizeaza insa o apreciere a Leului cu efect dezinflationist pe termen scurt, care sa genereze riscul unor corectii drastice ulterioare, atunci cand sentimentul privind pietele emergente ar vira catre pesimism.
seful misiunii FMI in Romania este de asemenea de parere ca inflatia va depasi pragul de 5% in 2011, dar este optimist in privinta economiei care a inceput sa isi revina, cresterea putand atinge 1,5% anul acesta. in acelasi timp, acesta intareste ipoteza ca cele aproximativ 3,5 mld. de Eur puse la dispozitie de FMI printr-un acord preventiv vor ramane de data aceasta o « centura de siguranta » : probabilitatea ca Romania sa aiba nevoie de acesti bani este cel mult 25%. Reformele insa trebuie sa continue, inclusiv prin vanzarea unor pachete semnificative din companiile energetice principale, in lunile urmatoare, conform sefului misiunii FMI. « O sansa pe care suntem aproape s-o ratam in mare parte o reprezinta fondurile europene. Rata de absorbtie este foarte mica ; in plus exista pericolul sa fie returnate 1,5 mld. de Euro daca unele proiecte nu sunt finalizate in 2011, conform estimarilor lui Franks. Asigurarea unui management privat al companiilor de stat ar putea impulsiona gestionarea bazata pe criterii de performanta, cu efecte pozitive pe termen mediu si lung», a aratat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here