Ziua Asistentului Maternal Profesionist

0
802

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Cluj, institutie publica de interes judetean care functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, Serviciul Management de Caz Protectie Speciala Copii in Servicii de tip Familial, Asistenta Maternala, Tutele organizeaza in data de 29.11.2011 orele 10.00 – 16.00, la sediul institutiei,

str. G-ral Eremia Grigorescu nr. 37-39, cu ocazia Zilei Asistentului Maternal Profesionist o masa rotunda intre specialisti care sa aduca in prim plan evolutia si perspectiva in asistenta maternala profesionista.
Evenimentul are ca tema „Asistenta maternala la 15 ani – evolutie si perspectiva” si consta intr-o intalnire de lucru la care vor participa asistenti sociali si psihologi din cadrul serviciilor de specialitate din cadrul DGASPC Cluj,  Salaj,  Maramures, Bistrita-Nasaud si Bihor. La intalnire se vor dezbate teme de actualitate, bune practici specifice domeniului asistentei maternale.
Asistentul maternal este profesionistul, angajat al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (D.G.A.S.P.C.) care prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau, asigura cresterea, ingrijirea si educarea copiilor pe care ii primeste in plasament. Aceasta profesie a aparut din necesitatea promovarii in practica a protectiei copilului prin alternative de tip familial. Este o masura de ingrijire temporara, planificata care ofera copilului posibilitatea de a trai intr-un mediu familial in timp ce se lucreaza pentru identificarea unei solutii permanente pentru el (reintegrare sau adoptie). Datorita noutatii profesiei definirea functiilor asistentului maternal profesionist s-a facut prin acte normative aprobate, luand in considerare experienta altor tari in ocrotirea copilului prin sistemul „foster-care” sau „famille d’accueil” si nu in ultimul rand tinand cont de specificul nostru social, economic si cultural.
La nivelul judetului Cluj programul de Asistenta Maternala a demarat in anul 1996  sub forma programului pilot „Familii Foster-Care” prin colaborarea dintre Centrul de Sprijin Familial si Ocrotirea Copilului care functiona in cadrul Consiliului Judetean Cluj si Fundatia „Pentru Copii Nostri” – Bucuresti care a asigurat suportul financiar pentru derularea programului dar totodata si pregatirea asistentilor sociali care urmau sa-si desfasoare activitatea in cadrul programului.
in urma publicitatii facute in mass-media si prin implicarea autoritatilor din unitatile administrativ teritoriale, la sfarsitul anului 1997  existau un numar de 5 familii foster. La 15 ani de la demararea programului, la nivelul directiei Cluj exista un numar de 144 asistenti maternali profesionisti la care sunt plasati 206 copii ( la data 31.10.2011). De la inceputul programului si pana in prezent au beneficiat de protectie speciala prin plasament la asistent maternal un numar de 740 copii  aflati in dificultate
Alinierea legislatiei tarii noastre la legislatia europeana a determinat modificari semnificative  in domeniul protectiei drepturilor copilului, modificari care s-au concretizat in timp prin aparitia  Ordonantei de Urgenta nr. 26/1997 privind protectia copilului aflat in dificultate, aprobata si modificata prin Legea 108/1998, Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, incluzand printre alte modalitati de protectie si plasamentul la asistentul maternal profesionist.

Biroul de presa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here