Wikileaks: Teorie ucraineana: Moldova de la dreapta Nistrului sa se uneasca cu Romania, sub numele de Romanova

0
414

Ucrainenii au constatat ca politicienii din Republica Moldova, promovand o politica pro-europeana, sustineau tacit intrarea Moldovei in UE prin Romania, cu posibilitatea ca Moldova de la dreapta Nistrului sa se uneasca, eventual, cu Romania, iar stanga Nistrului (Transnistria) sa revina la Ucraina.

In loc sa fie absorbita de Romania, Moldova de la dreapta Nistrului s-ar putea uni cu Romania intr-o structura supra-nationala, Romanova, se arata intr-o telegrama a Ambasadei de la Kiev datand din 2007, clasificata confidential.Subiectul telegramei: „Ucraina/Moldova: Transnistria si cauze de iritare bilaterala”.

In telegrama se noteaza ca Andrei Veselovsky, adjunct al ministrului de Externe din Ucraina, „si-a exprimat ingrijorarile fata de relatiile Moldovei cu Romania, o preocupare care, a notat el, era impartasita de adjunctul sefului Secretariatului Prezidential, Oleksandr Ceali (pe atunci, un candidat important pentru functia de ministru de Externe), care fusese Ambasadorul Ucrainei in Romania”. Telegrama continua cu suspiciunile ucrainene privind formarea structurii „Romanova”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here