WikiLeaks a publicat un raport CIA despre SUA ca "exportator de terorism"

0
502
usa-army

usa-armySUA sunt exportator de terorism, arata un raport secret al CIA publicat miercuri de WikiLeaks, un fenomen care, daca va deveni o perceptie larg raspandita, va deteriora relatiile cu aliatii si va scadea disponibilitatea acestora catre activitati „extrajudiciare”,

 relateaza Washington Post online.Aceasta este concluzia unui raport de trei pagini realizat, in februarie, de Celula Rosie (Red Cell) a Agentiei Centrale de Informatii (CIA), un centru de analize creat dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 de catre directorul de atunci al Agentiei, George Tenet, cu scopul de a furniza analize „instantanee” asupra „unei intregi serii de probleme analitice”.

Intitulat „What If Foreigners See the United States as an «Exporter of Terrorism»?” (si daca strainii percep Statele Unite ca un „exportator de terorism”), documentul il citeaza, intre altii, pe David Headley, cu dubla cetatenie pakistaneza si americana, pentru a demonstra ca Washingtonul este un exportator de terorism. Headley a pledat vinovat, anul acesta, de actiuni de monitorizare pentru sustinerea atacurilor de la Mumbay, in 2008, comise de Lashkar-i-Taiba, in care au fost ucise 160 de persoane. Gruparea i-a facilitat deplasarea intre SUA, Pakistan si India.

Asemenea „exporturi” nu sunt noi, se arata in raport. in 1994, un doctor evreu american, Baruch Goldstein, a emigrat din New York in Israel, s-a alaturat gruparii extremiste Kach si a omorat 29 de palestinieni, in timpul unei rugaciuni, la Mormantul Patriarhilor, in Hebron. Acest atentat a declansat un val de atentate in autobuz, comise de o grupare extremista palestiniana, in 1995.

Purtatoarea de cuvant a CIA, Marie Harf, a minimizat impotanta documentului. „Acest tip de produs analitic, identificat in mod clar ca provenind de la Celula Rosie a Agentiei, are doar rolul de a stimula gandirea si de a prezenta diverse opinii”. in timp ce expertii in lupta antiterorista se concentreaza asupra amenintarilor interne, al-Qaida si alte grupari teroriste „ar putea sa-si fi intensificat recrutarea de americani care sa opereze in strainatate”, subliniaza raportul.

Iar daca aceasta „marca” devine cunoscuta, partenerii straini ai Washingtonului ar putea deveni „refractari”, ar putea chiar cere „extradarea de cetateni americani” pe care-i suspecteaza de terorism. Refuzul Statelor Unite de a extrada cetateni americani ar putea afecta aliantele, iar, „in cazuri extreme, ar putea determina unele Guverne sa extraga in secret cetateni americani suspectati de terorism provenind de pe teritoriul american”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here