Vosganian sustine ca Legea energiei este "o facatura", care ii face cadou presedintelui Romaniei reglementarea in domeniu

0
619

Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, joi, ca USL nu va participa la dezbaterea parlamentara a Legii energiei, aratand ca este o „facatura” prin care Guvernul „ii face cadou” presedintelui Traian Basescu reglementarea domeniului. Potrivit proiectului legii, conducerea viitoarei agentii nationale de reglementare in domeniul energetic,

adica presedintele, vicepresedintele si cei cinci membri ai consiliului de reglementare vor fi numiti de catre presedintele Romaniei, iar Parlamentul ii va putea numai audia in comisiile de specialitate – „un rol de-a dreptul batjocoritor”, a declarat Vosganian intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca persoanele numite pe perioade de 5-7 ani in conducerea viitoarei agentii de catre presedinte nu vor putea fi schimbate decat in situatii de incompatibilitate sau daca incalca legea.
„Acest proiect de lege transforma sectorul energetic intr-un fel de AGA in care presedintele Romaniei numeste membrii. Devine un fel de companie prezidentiala in care presedintele Romaniei stabileste felul in care este reglementat domeniul, impotriva tuturor principiilor europene”, a spus Vosganian. El a aratat ca se incalca astfel principiul independentei sectorului, fiind si o situatie „fara precedent pe harta institutionala a Romaniei, cand toti membrii conducerii unei institutii sunt numiti de catre presedintele Romaniei”.

De asemenea, Vosganian s-a referit si la criteriile de selectie a celor care vor conduce aceasta agentie, aratand ca legea permite sa fie numite persoane cu numai cinci ani de experienta in domeniul economic, „adica aproape oricine”.

„In Romania nu va putea reglementa in domeniul energetic in urmatorii sase ani decat cine vrea presedintele Romaniei, Traian Basescu „, a mentionat el, adaugand ca proiectul probeaza „servilismul Guvernului” fata de persoana sefului statului.

El a acuzat si ca, prin acest proiect legislativ, Guvernul ignora complet si domeniul gazului metan, dar si ca initiativa nu defineste „consumatorul vulnerabil” si „saracirea energetica”, fara de care nu se poate realiza calendarul de liberalizare in domeniu.

De asemenea, Vosganian a acuzat actualul Guvern ca este un continuator al guvernarii lui Emil Boc, care a avut „un mandat esuat” in domeniul energetic, in care s-au inregistrat „un mare si usturator numar de proceduri de infringement” din partea Comisiei Europene, iar „pietele nu numai ca nu au fost liberalizate, ci au fost luate masuri care au dus la distorsionarea mediului competitional”.

„Dupa aproape patru ani de guvernare PDL, avem un sector nereformat, neretehnologizat, corupt, generator de arierate si cu o vadita tenta antieuropeana”, a acuzat Vosganian.

El a mai aratat ca USL pregateste un program propriu in domeniu, care va fi inclus in strategia de guvernare ce va fi adusa la cunostinta opiniei publice in perioada campaniei electorale pentru parlamentare. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here