Vladimir Voronin, chemat sa depuna marturie in dosarul contrabandei cu tigari

0
493
voronin

voroninProcuratura din Republica Moldova a anuntat sambata ca il va chema pe fostul presedinte al tarii Vladimir Voronin sa depuna marturie in dosarul contrabandei cu tigari catre Romania, dupa ce acesta l-a acuzat pe premierul Vlad Filat de implicare in acest caz, relateaza PRO TV Chisinau.

 Transportul cu aproximativ 700.000 de pachete de tigari, evualuate de partea romana la 800.000 de euro, a fost descoperit in urma cu doua saptamani. Cazul este cercetat de Procuratura generala si, dupa doua saptamani de investigatii, procurorii presupun ca masina a fost incarcata pe teritoriul Republicii Moldova.

Camionul apartine unei firme din Bucuresti si fusese luat inchiriat de compania moldoveneasca AV Expitrans. Oficial, acesta urma sa ajunga din Ucraina in Turcia si transporta tevi metalice. Vamesii romani au fost surprinsi sa descopere in loc de tevi, aproape 700.000 de pachete de tigari.

Camionul a stationat pe teritoriul R. Moldova, unde se afla in tranzit, mai multe zile.

Potrivit documentelor semnate de directorul companiei, Andrei Moraru, camionul fusese supus unor reparatii, motiv pentru care a fost prelungit termenul de tranzit.

Procurorii au ajuns insa la concluzia ca vehiculul nu a fost reparat si cer ca directorul intreprinderii sa fie arestat preventiv.

„Din pacate, judecatorul a refuzat arestul lui Andrei Moraru … am contestat la Curtea de Apel”, a declarat seful directiei de Urmarire Penala, Nicolae Chitoroaga.

Totodata, cinci vamesi au fost demisi. Trei dintre ei, care erau de serviciu si nu au scanat camionul, ar putea fi cercetati penal. Alte doua persoane de la biroul vamal Chisinau care au verificate prelungirea tranzitului acestui mijloc de transport au fost eliberate, urmand ca gradul de vinovatie si complicitate sa fie stabilit in cadrul anchetei.

Pana in prezent, Procuratura nu a stabilit implicarea vreunui oficial in acest caz. Procurorul general afirma, insa, ca vor fi audiati toti cei care au facut declaratii in presa. Printre ei se numara si fostul presedinte Vladimir Voronin, care l-a acuzat pe actualul premier, Vlad Filat, de implicare in contrabanda.

„Daca dansul dispune de o astfel de informatie, de ce sa nu fie oferita organului de urmarire penala pentru a ne ajuta in investigarea cazului”, a declarat procurorul general, Valeriu Zubco.

soferul autocamionului se afla in arest in Romania. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here