“Vitralii Tricolore”

0
917
coperti_VH-1

de Vlad Hogea

 Vlad Hogea, autorul volumului „Vitralii Tricolore” (aparut, in martie 2010, la Editura „Business Adviser”), este doctor in Istorie, lector universitar, editor al revistelor „Business Adviser” si „Business Point”, colaborator al saptamanalului regional „Condeiul Ardelean”, dar si om politic (fost deputat si euro-observator).

 coperti_VH-1

A publicat atat carti, cat si studii istorice, juridice si de politologie, articole, eseuri si interviuri. Din februarie 2010, este realizatorul si prezentatorul emisiunii „Filmul sau Viata?” (de la Antena 2).
Lucrarea este impartita pe capitole (I. „Romania, de la Marea Unire la Marea Prabusire”; II. „Corifeii Romanismului”; III. „Pamfletele lui Nicolae Iorga”; IV. „Demolarea Pantheonului National”; V. „Biserica si Politica”), Vlad Hogea declarand ca „Vitraliile Tricolore s-au nascut din incapatanarea mea de a crede, pana la capat, in valorile traditionale, in nationalismul curat al poporului roman si in ortodoxia lui crestina. Eu nu pot rade si nu pot plange la comanda, dar, de cand am facut ochi si pana ii voi inchide, voi rade si voi plange impreuna cu poporul meu. Eu nu pot aplauda institutii si contexte, de aici sau de aiurea, pe care nu le apreciez si nu le inteleg, dar, oriunde ma duc si orice intreprind, las in sufletul meu un locsor pentru ai mei – vii, morti sau inca nenascuti”.
“Cartea aceasta” – afirma autorul “Vitraliilor Tricolore” – “nu intentioneaza sa convinga sau sa razgandeasca – se multumeste doar sa aminteasca, sa constate si sa prevada. Ea nu poarta numai nostalgia trecutului si visul viitorului, ci vrea sa trezeasca din adormire forta prezentului. (…) in antichitate, romanii pastrau la loc de cinste mastile de ceara ale inaintasilor. Noi, cei de azi, ne-am cam uitat strabunii in colb de cronici, iar mucegaiul arhivelor si bibliotecilor igrasioase se asaza peste operele de capatai ale Corifeilor Romanismului. si, din pacate, sunt destui care stramba din nas cand le vorbesti despre Pantheonul National, pe care, pentru mai multa siguranta, l-ar prefera demolat. Bine spunea Mircea Eliade: «A renunta la romanism inseamna pentru noi, romanii, a renunta la viata, a te refugia in moarte. Sunt oameni care au facut asta. Dumnezeu sa-i ierte! Romanitatea, adica organismul acesta viu la care participam cu totii, ii elimina de la sine». Vitraliile Tricolore sunt ocheanul miraculos cu care noi (romanii ortodocsi ai unei tari nici prea mare, nici prea mica, de la rascrucea marilor furtuni) privim restul lumii de la egal la egal”. Noua aparitie de la Editura “Business Adviser” reprezinta cartea devenirii intelectuale a lui Vlad Hogea, care, la 33 de ani, tine sa se pozitioneze ferm: “Sunt prea tanar ca sa pun concluzii, dar si prea matur ca sa le iau de bune pe ale altora fara a avea intrebari”…

Editura BUSINESS ADVISER 2009 ISBN 978-606-92047-3-3 

Pentru comenzi va rugam sa ne contactati la tel: 0722 400 055
sau e-mail: [email protected]

Livrarea se face GRATUIT la domiciliul clientului

pret: 25 Ron (tva inclus)

————————–
Business Adviser – Manager de proiect va aduce in atentia dumneavoastra si alte aparitii de acelasi autor:

“Natiunea, eterna iubire…”, de Vlad Hogea

natiunea-eterna-iubireVlad Hogea, autorul lucrarii „Natiunea, eterna iubire…” (aparuta la Editura Samizdat si distribuita de „Business Adviser”), este doctor in Istorie, lector universitar, editor al revistelor „Business Adviser” si „Business Point”, colaborator al saptamanalului regional „Condeiul Ardelean”, dar si om politic (fost deputat si euro-observator). A publicat atat carti, cat si studii istorice, juridice si de politologie, articole, eseuri si interviuri. Din februarie 2010, este realizatorul si prezentatorul emisiunii „Filmul sau Viata?” (de la Antena 2).

Cartea lui Vlad Hogea (care contine si un amplu studiu introductiv) este o crestomatie de texte fundamentale ale Doctrinei Nationale, apartinand unor mari ganditori romani: Nicolae Iorga, Mihail Kogalniceanu, Nicolae Balcescu, Simion Barnutiu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Dumitru Bratianu, A. D. Xenopol, Mihai Eminescu, Aurel C. Popovici, Vasile Parvan, D. Murarasu, Octavian Goga, Nae Ionescu, Mircea Eliade, Constantin Radulescu-Motru, Nichifor Crainic, Nicolae Titulescu, Ion Veverca, George Calinescu, Ion Lancranjan.
Autorul lucrarii „Natiunea, eterna iubire…” se declara de acord cu Petre tutea (care afirma: “Sunt roman si, ca roman, ma socot buricul pamantului. Ca daca n-as fi roman, n-as fi nimic. Nu ma pot imagina francez, englez, german. Adica nu pot extrapola substanta spiritului meu la alt neam. Sunt roman prin vocatie. Tot ce gandesc devine romanesc.”) si cu Mircea Vulcanescu: “A fi roman inseamna a fi om intr-un anumit fel. Ca atare, notiunea de roman nu este o solutie alterabila. si totusi, in realitate, fiecare din noi este alterabil. Aici se impune o distinctie de planuri. Romanitatea e o caracteristica spirituala imuabila. Ce poti face este s-o recunosti, s-o identifici, sa i te subordonezi sau s-o inlaturi. in ce masura poti s-o faci intr-adevar fara a te rata e altceva! Dar, in vreme ce fiecare individ viu (sau chiar colectivitatea, ca viata sociala, ca realitate sui-generis intre spirit si natura) este alterabil, adica isi poarta o data cu viata riscul nefiintei (si pur si simplu si spiritual) – romanitatea, ea, e inalterabila in firea ei. I te poti subsuma sau te poti distruge, dar nu o poti schimba”.

Vlad Hogea, „Natiunea, eterna iubire…”, Editura Samizdat (2005) – 17,5 RON (200 pag.)

“Dictatura nulitatilor”, de Vlad Hogea

dictatura-nulitatilorVlad Hogea, autorul lucrarii „Dictatura nulitatilor” (aparuta la Editura Samizdat si distribuita de „Business Adviser”), este doctor in Istorie, lector universitar, editor al revistelor „Business Adviser” si „Business Point”, colaborator al saptamanalului regional „Condeiul Ardelean”, dar si om politic (fost deputat si euro-observator). A publicat atat carti, cat si studii istorice, juridice si de politologie, articole, eseuri si interviuri. Din februarie 2010, este realizatorul si prezentatorul emisiunii „Filmul sau Viata?” (de la Antena 2).

 
Lucrarea contine o analiza solida a teoriilor contemporane asupra natiunii si nationalismului, dar si un studiu despre statele nationale in contextul globalizarii. intr-un alt capitol, autorul se refera la defaimarea tarii si a natiunii romane, iar ultima sectiune a volumului reproduce o parte din publicistica sa din presa vremii.
in eseul care da titlul cartii, „Dictatura nulitatilor”, Vlad Hogea arata ca „pe Pamant sunt doua lucruri omniprezente: hidrogenul si prostii. Nulitatile conduc mai peste tot, iar valorile au devenit neputincioase in fata infumuratilor cu pretentii de elite. Puterea este plina de lepre care se descompun la lumina zilei si, prin putrefactia lor, infecteaza aerul odinioara curat si sanatos al unei lumi in declin. Lipsa de caracter si de substanta – probata de cei care ne dirijeaza destinele – ar trebui, aparent, sa ne contrarieze. Daca ne-am lua dupa regulile logicii si normalitatii, firesc ar fi sa avem conducatori a caror statura morala sa constituie un exemplu de verticalitate si competenta. Ce rectitudine sa pretinzi, insa, de la niste insi care se tarasc ca melcii pe autostrada bunului-simt? Trebuie reprimata, fara intarziere, asocierea acestor nulitati, minoritatea aceasta agresiva, apta sa-si impuna regimul dictatorial asupra majoritatii morale, care se refugiaza in blazare si tacere culpabila. Faptul ca nu reactioneaza fortele curate si merituoase, inexplicabila si impardonabila fuga de responsabilitate a adevaratei elite nationale, toate acestea fac partie starpiturilor, impostorilor si lichelelor. (…) in timp ce nulitatile isi fortifica dictatura, valorile muribunde viseaza la inviere”…

Vlad Hogea, „Dictatura nulitatilor”, Editura Samizdat (2005) – 17,5 RON (184 pag.)

“Antologia pamfletului romanesc”, de Vlad Hogea

Vlad Hogea, autorul lucrarii „Antologia pamfletului romanesc” (aparuta la Editura Samizdat si distribuita de „Business Adviser”), este doctor in Istorie, lector universitar, editor al revistelor „Business Adviser” si „Business Point”, colaborator al saptamanalului regional „Condeiul Ardelean”, dar si om politic (fost deputat si euro-observator).

 antologia-pamfletului-romanesc   antologia-vol-IIA publicat atat carti, cat si studii istorice, juridice si de politologie, articole, eseuri si interviuri. Din februarie 2010, este realizatorul si prezentatorul emisiunii „Filmul sau Viata?” (de la Antena 2).
Prin „Antologia pamfletului romanesc”, Vlad Hogea a materializat visul mai vechi al lui Pamfil seicaru si Nicolae Iorga, din perioada 1939-1940. Lucrarea este impartita in doua volume masive, care aduna intre aceleasi coperti bijuterii de stil apartinand celor mai semnificativi pamfletari romani, din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre: Nicolaus Olahus, Dimitrie Cantemir, Ion Heliade Radulescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Nicolae Iorga, N. D. Cocea, Tudor Arghezi, Octavian Goga, Camil Petrescu, Pamfil seicaru, Ion Vinea, Zaharia Stancu, Petre Pandrea, Nicolae Labis, Eugen Barbu, Corneliu Vadim Tudor, Adrian Paunescu, Mircea Micu, Dan Claudiu Tanasescu etc.
Autorul marturiseste ca, initial, a vrut sa faca „un studiu introductiv stufos, elaborat cu rigoare stiintifica, trimiteri bibliografice, note de subsol etc. Apoi, am realizat ca Pascal, Céline, Courrier, Zola, Swift, Dafoe, Shaw, Gogol sau Twain (ca sa dau numai cateva nume de clasici ai pamfletului) ar fi ras in hohote de un asemenea demers. Unealta aleasa ar fi fost nepotrivita si, drept urmare, stricaciunile ar fi fost mai mari decit foloasele pe care cititorul le-ar fi tras de pe urma unei pretentioase analize pe orizontala si pe verticala, facuta dupa metoda stiintelor exacte, cu rigla, compasul si microscopul. Pamfletul nu se diseca, ci se savureaza. E ca o prajitura cu crema, un Tiramisu moale, din care extragi cu virful linguritei, in timp ce-ti curg balele de pofta, faramitele de piscot inecate in vin alb. Daca esti om intreg, nu se poate sa nu-ti placa (La Rochefoucauld scria ca «numai oamenii vrednici de dispret se tem de a fi dispretuiti»…). si aceasta, pentru ca nu exista pamflete proaste. Mediocritatea si pamfletul nu pot sta impreuna. Pamfletul este excelent sau nu e deloc”.

Vlad Hogea, „Antologia pamfletului romanesc”, Editura Samizdat (2005) – 50 RON (2 vol., 376 + 416 pag.)

 
Pentru comenzi va rugam sa ne contactati la tel: 0722 400 055
sau e-mail:
[email protected]
Livrarea se face GRATUIT la domiciliul clientului

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here