Viitorul minister al Afacerilor Europene va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale si, probabil, Autoritatea de Audit

0
691
steag-ue

steag-ueViitorul minister al Afacerilor Europene va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din subordinea premierului si, probabil, Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi, nu si autoritatile de management, urmand sa fie condus de o persoana cu rang de ministru, transmite MEDIAFAX.

„Noul minister va coordona ACIS si, probabil, Autoritatea de Audit, dar nu si autoritatile de management, care au proiecte in derulare. Nu poti schimba regulile in timpul jocului”, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale, la finalul reuniunii comitetului interministerial privind absorbtia fondurilor EU, sedinta condusa de premierul Emil Boc.

Ministerul va fi totodata abilitat sa reprezinte toate institutiile guvernamentale in fata Comisiei Europene in problematica fondurilor europene.

„Noul minister va reprezenta pe toata lumea la Bruxelles in ceea ce priveste fondurile UE”, au aratat sursele.

Potrivit acestora, ministerul va fi condus de o persoana cu rang de ministru, dar nu neaparat cu „portofoliu plin”, care nu a fost inca stabilita.

Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale a fost trecuta, in primavara acestui an, din subordinea Ministerului Finantelor in coordonarea directa a primului-ministru, pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor europene. Autoritatea indeplineste rolul de coordonator national al asistentei in relatia cu UE.

Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi este singura autoritate nationala competenta sa efectueze audit public extern pentru fondurile nerambursabile de preaderare acordate Romaniei de Uniunea Europeana prin programele PHARE, ISPA si SAPARD, pentru fondurile structurale si de coeziune, pentru Fondul European de Garantare in Agricultura, pentru Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, pentru Fondul European pentru Pescuit, precum si pentru fondurile acordate in perioada postaderare.

Autoritatea de Audit este un organism independent din punct de vedere operational fata de Curtea de Conturi si fata de celelalte autoritati responsabile cu gestionarea si implementarea fondurilor comunitare nerambursabile.

Surse politice au declarat anterior agentiei MEDIAFAX ca infiintarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sarbu sau de consilierul prezidential Leonard Orban, fost comisar european, si care sa gestioneze inclusiv proiectele finantate din fonduri UE, a fost discutata de presedintele Basescu cu premierul Boc, in intalnirea avuta, joi, la Palatul Victoria.

„Este insa o procedura de durata, fiind necesar si avizul Parlamentului”, au declarat agentiei MEDIAFAX sursele citate.

Potrivit acestora, printre persoanele care ar putea fi instalate la conducerea noului minister s-ar afla liderul UNPR Marian Sarbu si consilierul prezidential Leonard Orban, fost comisar european al Romaniei.

Marian Sarbu s-a aflat joi la Palatul Victoria, in timpul intalnirii dintre seful statului si premier.

Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a declarat, recent, pentru MEDIAFAX, ca in coalitie a avut loc o discutie privind posibilitatea infiintarii unui minister al Afacerilor Europene, dar ca nu s-a luat nicio decizie.

Potrivit unor oficiali europeni, acest subiect a fost adus la cunostinta premierului Boc in discutii purtate cu acesta. Ideea unui minister nu a fost explicit formulata, fiind folosita expresia „orice initiativa”. S-a luat insa in calcul faptul ca in alte tari, unde au fost infiintate ministere de specialitate, s-a constatat o imbunatatire a ratei de absorbtie a fondurilor.

Surse UE au declarat pentru MEDIAFAX ca oficialii Comisiei Europene doresc desemnarea unui responsabil politic pentru gestionarea pe orizontala a problematicii fondurilor europene, iar acest responsabil politic nu ar prelua autoritatile de management de la ministere dar ar gestiona aspecte precum licitatiile.

Basescu a fost joi la Guvern, inaintea unei sedinte a sefului Guvernului cu ministrii privind fondurile europene. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here