Veniturile IMMOFINANZ au crescut cu 15,3% in anul financiar 2012-2013

0
956

IMMOFINANZ Group confirma tendinta de crestere a rezultatelor operationale in anul financiar 2012/13, in ciuda unei cresteri slabe inregistrate in pietele principale. Rezultatele operationale inregistrate in perioada mentionata au totalizat 542,1 milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere de 15,3% (71,9 milioane de euro).  

Veniturile din chirii au crescut substantial fata de anul anterior, cu 70,2 milioane de euro (12%). Veniturile au crescut cu 11,2%, pana la 869,2 milioane de euro. Rezultatele din gestionarea activelor au inregistrat o crestere de 15,1%, pana la 513 milioane de euro, in timp ce rezultatele din vanzarea proprietatilor au crescut cu un procent impresionant de 108,3% fata de anul precedent, pana la 110,8 milioane de euro.

Rezultatele din dezvoltarea proprietatilor au fost de -18,4 milioane de euro (in anul financiar 2011/12 acestea au fost de 30,1 milioane de euro), in special datorita intarzierii lucrarilor la proiectul GOODZONE din Rusia.

„Anul financiar 2012/13 a fost caracterizat de o concentrare a activitatilor operationale – ceea ce a dus la inregistrarea unor rate solide de crestere. Fluxul de numerar brut a crescut cu 8%, pana la 408,5 milioane de euro, in timp ce fluxul de numerar durabil (FFO) a crescut cu 27,1%, pana la 341 milioane de euro, sau, mai precis, de la 0,27 la 0,33 euro per actiune”, a comentat Eduard Zehetner, CEO al IMMOFINANZ Group. „Scaderea de 160,4 milioane de euro a profitului net s-a datorat in special efectelor pozitive reduse din evaluarea proprietatilor, care, in urma ajustarii efectelor cursului valutar, au scazut cu 170,7 milioane de euro, pana la 37,9 milioane de euro”, a adaugat Zehetner (foto).

„Noua noastra pozitionare de propulsor al pietei imobiliare ne-a adus rezultate semnificative pe parcursul anului trecut. Acest lucru se poate observa in special in activitatile de vanzare, unde am inregistrat un nou record de la inceputul programului nostru de vanzari, atingand un volum de aproximativ 661,3 milioane de euro. Cu aceste rezultate, am reusit ca intr-o perioada de trei ani, sa  depasim cu 153,2 milioane de euro vanzarile propuse de 1,5 miliarde, adica cu 10,2%. Aceste rezultate nu includ proprietati cu o valoare de 583,4 milioane de euro care, au fost clasificate drept active detinute in vederea vanzarii, la 30 aprilie 2013. Multe dintre aceste tranzactii au fost incheiate ori contractele pentru ele au fost deja semnate.”

Alte rezultate negative de evaluare de -33,2 milioane de euro (inclusiv efectele schimbului valutar) au condus la o scadere a profitului operational pana la 508,9 milioane de euro (2011/12: 692,9 milioane de euro). Aceasta scadere este cauzata de declinul cu aproximativ 170,7 milioane de euro, fata de anul precedent, a efectelor pozitive din reevaluarea proprietatilor in functie de efectele schimbului valutar (de la 208,7 milioane de euro la 37,9 milioane) si a efectului negativ extraordinar (-106,4 milioane de euro) provocat de ajustarea pasivelor pretului de cumparare pentru achizitia centrului comercial Golden Babylon Rostokino din Moscova. Pretul final de achizitie a acestui centru comercial, inaugurat alaturi de un partener in cadrul unei asocieri prin participatiune in noiembrie 2009 si preluat complet in mai 2012, depinde de venitul net operational realizat in anul calendaristic 2013. Acest profit net operational a crescut semnificativ in ultimele luni, datorita faptului ca centrul comercial Golden Babylon Rostokino a fost inchiriat aproape in totalitate. in consecinta, valoarea exacta a acestei proprietati a crescut cu 135 milioane de euro in 2012/13 si va compensa costurile suplimentare din ajustarea pretului de cumparare.

Profitul net din anul financiar 2012/13 a fost de 110,8 milioane de euro (2011/12: 271,2 milioane). Cresterea semnificativa de 43,2% a ratei impozitelor (2011/12: 14,9%) a rezultat in principal din efectele non-numerar, extraordinare, neobisnuit de ridicate asociate esalonarii taxelor.
Fluxul de numerar pentru dezvoltarea durabila per actiune a crescut de la 0,27 euro in 2011/12 la 0,33 euro in perioada mentionata si reflecta dezvoltarea semnificativa a segmentului operational.

Pentru anul financiar 2012/13 valoarea dividendelor va fi de 0,15 euro, urmand a fi aprobata in cadrul adunarii generale anuale din 2 octombrie 2013. Valoarea activului net per actiune a crescut cu 4,9%, la 5,51 euro.

Cele mai importante obiective pentru anul financiar 2013/14 sunt cresterea substantiala a activitatilor de dezvoltare, generarea de castiguri consistente, precum si crearea unor conditii optime pentru noi activitati in calitate de propulsor al pietei imobiliare.

„Pentru anul 2014, ne propunem ca in Germania si Austria sa diferentiem activitatile de gestionare a proprietatilor rezidentiale de activitatile de dezvoltare ale IMMOFINANZ Group derulate de BUWOG si sa le transferam catre o companie separata. Acest lucru se va desfasura in cadrul unei oferte publice initiale (IPO), ori prin infiintarea unei noi companii (spin-off), in functie de evolutia pietei din acea vreme. Ambele optiuni vor fi avute in vedere pentru a putea stabili un echilibru intre interesele companiei si cele ale actionarilor, avandu-se in vedere efectele potentiale ale alternativelor privind lichiditatea,” a spus Eduard Zehetner.

Restul segmentului comercial al IMMOFINANZ Group se va concentra pe segmentele de retail, spatii de birouri si logistice cu perspective crescute de profit din Europa Centrala si de Est. Activitatile vor fi axate pe dezvoltarea imobiliara, inclusiv de locuinte condominiu pentru vanzare in Europa Centrala si de Est.

„La fel ca in anii anteriori, vom continua sa optimizam gestionarea activelor imobiliare prin reducerea spatiilor ramase de inchiriat, atat in fiecare tara cat si pe fiecare sector de activitate, si simplificarea portofoliului prin vanzarea de proprietati in pietele secundare si in segmentele secundare de birouri si retail. Eforturile noastre vor fi insotite de obiective financiare care includ vanzarea activelor de proprietati ramase care nu reprezinta investitii directe sau nu se afla sub controlul nostru direct. Astfel, suntem increzatori ca pe parcursul anului 2013/14 vom creste valoarea IMMOFINANZ Group, vom creste pentru actionarii nostri lichiditatile si le vom optimizata in functie de riscuri.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here