BNR a redus dobanda cheie la 4,5%. Isarescu spera la o scadere a ratelor la creditele in lei

0
1037
mugur_isarescu

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma ca decizia de reducere a ratei dobanzii de politica monetara a fost una „normala” si spera ca aceasta sa se reflecte in scaderea ratelor la creditele in lei intr-o perioada cat mai scurta, poate chiar din septembrie.

„Eu sper sa vina repede din concediu si s-o vedeti din septembrie. Sa vedem!”, a afirmat guvernatorul BNR, dupa ce a fost solicitat sa estimeze in cate luni se va vedea decizia luata luni de BNR in creditarea bancilor comerciale.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, luni, sa reduca rata dobanzii de politica monetara, de la 5% la nivelul minim record de 4,5% pe an, mai mult decat se asteptau analistii financiar bancari, care anticipau o scadere la 4,75%. La inceputul lunii iulie, BNR a redus dobanda cheie de la 5,25% pe an la 5%.

Raspunzand unei alte intrebari, Isarescu a aratat ca spera ca transmisia semnalului de reducere a dobanzii la cheie sa fie mai rapida decat in trecut in ceea ce priveste ratele de dobanda pentru creditele in lei.

„Noi speram, nu as spune ca ma astept. Speranta este legata, in principal, de faptul ca mai devreme sau mai tarziu, eu sper sa fie mai devreme, bancile vor realiza ca este in interesul lor sa se apropie mai mult de clienti. Este sursa lor principala de castig si de evitare a unor situatii mai dificile pentru ele, pentru banci. (…) Depinde cat de repede inteleg si ele si vor actiona pe plan intern, pentru ca aceasta speranta sa devina o realitate”, a spus seful bancii centrale, citat de Mediafax.

Guvernatorul BNR apreciaza ca bancile vor vedea pozitiv aceasta decizie. „As spune ca nu este prea mult din ceea ce le-am transmis pe diverse cai de vreo doi-trei ani incoace”, a spus Isarescu.

Pe de alta parte, el a afirmat, raspunzand unei alte intrebari, ca daca se ia in calcul riscul de credit in prezent costul unui imprumut in lei se apropie „destul de mult” de cel pentru unul in valuta.

„Dar mai este camp foarte mare de reducere a costurilor la creditarea in lei. (…) Bancile au de unde sa reduca creditarea in lei. Revin si spun ca este in interesul lor sa o faca cat mai repede. (…) Bancile trebuie sa se apropie de clienti, sa-i inteleaga mai bine, sa conlucreze cu ei si in ceea ce priveste creditele care au anumite probleme. Ca sa nu fiu interpretat altfel, este un fapt personal. Eu, daca as fi in locul lor, asa as face. Dar nu sunt inca”, a adaugat Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai spus ca scaderea dobanzii de politica monetara va juta „foarte mult” noua formula a programului Prima Casa, prin care se acorda imprumuturi exclusiv in lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here