Urme de iod radioactiv, gasite in apa de ploaie si in lapte in Romania

0
586

Apa de ploaie si laptele de oaie din Slanic Prahova contin urme de iod radioactiv, conform unui studiu facut fara legatura cu monitorizarea zilnica a radiatiilor sau cu situatia din Japonia. Directorul Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” de la Magurele, Nicolae Victor Zamfir, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX ca urmele de iod in apa de ploaie si laptele de oaie au fost identificate

in zona Slanic Prahova in cadrul unui studiu realizat de catre o echipa, fara legatura cu supravegherea zilnica a radiatiilor.

„Nivelul maxim admis de iod in radiatii este de 300 de bechereli/litru. Cercetatorii institutului au luat probe in cadrul unui studiu in zona Slanic Prahova, unde noi avem un punct de cercetare. Acolo au identificat un nivel al concentratiei iodului de 0,05 bechereli/litru, concentratie extrem de mica, care nu poate pune in pericol viata nimanui”, a spus Nicolae Victor Zamfir.

El a precizat ca masuratorile nivelului de radiatii din zona Magurele nu identifica nici macar aceasta concentratie mica a ionilor de iod in jurul Capitalei.

Totodata, directorul Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara a adaugat ca radioactivitatea produsa natural de pamant este foarte mare si ca de multe ori aceasta este foarte concentrata in pivnitele caselor, de aceea se recomanda ca acestea sa fie bine aerisite.

„Datele surprinse de echipa noastra de cercetare au fost incluse intr-un studiu pe care il realizam periodic. Sunt date de cercetare si nu de supraveghere a nivelului de radiatii dupa explozia din Japonia”, a subliniat Nicolae Victor Zamfir.

si Ministerul Sanatatii a transmis ca specialistii Institutului National pentru Sanatate Publica au anuntat, marti dupa-amiaza, ca nu exista un pericol pentru sanatatea populatiei datorat expunerii la Iod 131.

Dupa interpretarea datelor transmise de catre Agentia pentru Protectia Mediului si cercetatorii de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei”, prin care a fost semnalata prezenta de iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie din zona Slanic Prahova, specialistii in sanatatea publica au ajuns la concluzia ca valorile descoperite, de 5,2 Bq/l, sunt cu mult mai mici fata de valorile admise. Pentru Iod 131, concentratiile maxim admise in laptele de consum pentru populatie sunt de 300 Bq/l pentru adulti si 100 Bq/l pentru copii si sugari.

„Reteaua de Laboratoare de Igiena a Radiatiilor Ionizante, care apartine de directiile de sanatate publica judetene si care monitorizeaza radioactivitatea apei potabile si a alimentului, nu a sesizat, pana in prezent, depasiri ale concentratiilor maxim admise de I131”, se arata intr-un comunicat al Minsiterului Sanatatii. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here