Radiatii la nivel maxim in Japonia: Accidentul de la Fukushima a fost ridicat la nivelul 7, ca la Cernobil

0
587

Agentia japoneza pentru Siguranta Nucleara a ridicat marti la nivelul maxim accidentul nuclear de la centrala Fukushima, de 7 pe scara evenimentelor nucleare si radiologice (INES), plasandu-l la acelasi nivel de gravitate cu cel de la Cernobil.
Agentia a precizat insa ca nivelul emisiilor radioactive inregistrat de la inceputul accidentului nuclear de la Fukushima este de 10 la suta din cel masurat in 1986, dupa catastrofa nucleara de la centrala situata in Ucraina.

Masuratorile disponibile privind radioactivitatea de la centrala Fukushima Daiichi (nord-estul Japoniei) „arata niveluri echivalente nivelului 7”, a declarat un reprezentant al Agentiei.

El a subliniat ca aceasta decizie a fost luata „pe baza masuratorilor (nivelului) de iod si cesiu din atmosfera”.

„Vom continua sa monitorizam situatia. Este un nivel provizoriu”, a precizat el, adaugand ca decizia definitiva de a clasa acest accident la nivelul 7 va fi luata ulterior, de un comitet de experti internationali.

Doar catastrofa de la Cernobil a fost clasata, pana in prezent, la acest nivel maxim al scalei internationale INES, ceea ce inseamna ca s-a produs „o emisie majora de materii radioactive”, cu „efecte considerabile asupra sanatatii si mediului”.

Agentia japoneza a precizat, totusi, ca emisiile radioactive masurate pana in prezent in centrala Fukushima Daiichi, nu reprezinta decat „aproximativ 10 la suta din cele emise la Cernobil”, in 1986.
„Noi nu am inregistrat acelasi (niveluri de) iradieri ale persoanelor. La Fukushima, au existat emisii de vapori si gaze, dar nu de aceeasi amploare si nici de aceeasi natura ca la Cernobil”, a subliniat un purtator de cuvant al Agentiei.

Potrivit scarii INES, care evalueaza gravitatea incidentelor nucleare, nivelul 0 corespunde absentei unei anomalii, iar nivelul 7, cel mai important, unui „accident major”.

Agentia japoneza a clasat, anterior, accidentul la nivelul 5, corespunzand unui „accident care are consecinte extinse”, in timp ce agentia franceza din domeniu aprecia ca acesta este de nivelul 6, cel al unui „accident grav”.

Fukushima Daiichi este grav avariata, dupa ce a fost afectata de un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de 9, urmat de un tsunami urias, la 11 martie.

Sistemele de racire ale reactoarelor sunt in pana, lucru care a antrenat explozii si emisii radioactive in atmosfera si in Oceanul Pacific.

Aproximativ 80.000 de persoane au fost evacuate, pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei, iar Guvernul a adaugat, luni, cateva localitati, situate mai departe, pe lista zonelor care trebuie parasite.

Legumele verzi si laptele provenind din vecinatatea centralei au fost retrase din vanzare, din cauza unei radioactivitati excesive, iar mai multe tari au luat masuri de control consolidat, chiar interzicerea unor produse alimentare japoneze.

Autoritatile incearca sa impiedice acest accident sa degenereze intr-o catastrofa majora, varsand importante cantitati de apa in reactoare, pentru a opri combustibilul nuclear sa intre in fisiune.

Tehnicienii operatorului centralei incearca, in plus, sa repare instalatiile, sperand sa poata reporni sistemul de racire normal al reactoarelor.

in cadrul acestor operatiuni, trei angajati au fost iradiati, dupa ce au mers cu echipament necorespunzator prin apa puternic radioactiva care a inundat sala turbinelor unuia dintre cele sase reactoare. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here