UNTRR solicita Guvernului sa ia masurile necesare pentru clarifica taxa pentru timbrul de mediu

0
923

masina-timbru-mediuIn contextul dezbaterilor publice pe marginea timbrului de mediu, UNTRR solicita Guvernului sa ia masurile necesare pentru a iesi din labirintul acestei taxe.
TIMBRUL DE MEDIU – UNTRR solicita Guvernului sa ia masurile necesare pentru a iesi din labirintul acestei taxe

UNTRR considera ca noua taxa de timbru trebuie sa fie:

1) anuala – corelata cu nivelul emisiilor – astfel va fi colectata pe toata durata utilizarii si indiferent de al catelea proprietar, in timp ce taxa unica este platita de un anumit proprietar la un anumit moment, iar toti ceilalti proprietari ulteriori nu mai platesc nimic, fara sa se tina cont de perioada de utilizare– vehiculul poate fi scos din circulatie in acelasi an urmare unui accident sau poate fi utilizat 30 ani fara sa mai plateasca nimic desi va deveni din ce in ce mai poluant.

2) diferentiata functie de nivelul de emisii – propunem ca pentru vehiculele clasificate Euro 6 – Euro 1,  sa fie perceputa o taxa de mediu dupa cum urmeaza:

* zero pentru Euro 6,5% din impozitul anual pentru Euro 5 ,

* 10% din impozitul anual pentru Euro 4,

* 20% pentru Euro 3,40% pentru Euro 2,

* 80% pentru Euro 1,160% pentru non-Euro sau vehiculele neclasificate (cu nivel de emisii nementionat de producator) din punct de vedere al emisiilor poluante.

3) colectata in impozit si defalcata separat – costul colectarii va fi redus pentru stat, la fel si deranjul contribuabililor

4) taxele colectate se returneaza celor care le-au achitat si solicita acest lucru

Consideram ca in acest fel, se permite crearea unui cadru durabil, autosustenabil pe termen lung proportional cu durata de exploatare si tinand cont mereu de cele mai avansate si ecologice norme de poluare. UNTRR avertizeaza Guvernul ca lipsa unei abordari pe termen lung nu va permite iesirea din labirintul acestei taxe, si desi solutiile usoare pot permite o relaxare de moment, problemele vor persista si vor reaparea.

Solicitam Guvernului sa preia propunerile UNTRR in noul act legislativ privind timbrul de mediu, pentru ca aceste propuneri ofera soluții viabile economic, care contribuie la atingerea obiectivelor declarate ale acestei taxe, respectiv protecția mediului și asigurarea de venituri certe la bugetul de stat.

Despre Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania

UNTRR – Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) este o organizatie profesionala si patronala neguvernamentala, independenta, apolitica, fondata in 1990 pe principii democratice, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 13.000 de membri – operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here