Topul mondial al increderii in economie: Chiar si grecii sunt mai increzatori decat romanii. Care sunt tarile cu populatie optimista

0
671
zambet-smile

zambet-smileRomanii se plaseaza pe locul trei din coada unui clasament realizat de compania de consultanta Nielsen privind increderea in economie, fiind devansati chiar si de greci, iar cei mai pesimisti sunt portughezii si ungurii. Studiul a fost realizat prin intervievarea a 28.000 de persoane, din 56 de tari.

Ultimele zece state din clasament sunt, in ordine, Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, urmate pe aceeasi pozitie de Franta, Japonia si Spania, topul fiind incheiat de Italia, Grecia, Romania, Portugalia si Ungaria. Increderea din Grecia, tara aflata in centrul crizei datoriilor suverane din zona euro, a crescut puternic, cu 10 puncte fata de trimestrul al doilea. Indicele privind increderea in economie a populatiei la nivel mondial a scazut cu numai un punct, la 88 de puncte, fata de trimestrul al doilea, dar a fost sustinut de cresterea optimismului in Brazilia si Arabia Saudita, care au compensat problemele din economiile dezvoltate.

Un nivel sub 100 de puncte al indicatorului de incredere arata pesimismul in perspectivele economice din urmatoarele luni. Romania are 49 de puncte, in crestere cu 2 puncte fata de trimestrul al doilea. Peste 60% dintre cei intervievati considera ca nu este un moment bun pentru consum, iar unul din trei americani afirma ca nu are bani in plus de cheltuiala. Studiul a fost realizat in functie de increderea in piata muncii, starea finantelor publice si disponibilitatea de a cheltui.

Oamenii sunt cel mai ingrijorati de perspectivele economice si apoi de securitatea locurilor de munca. Aceste temeri au depasit in trimestrul al treilea ingrijorarea referitoare la inflatie, se arata in studiu. India se afla pe primul loc in privinta increderii populatiei in economie, cu 121 de puncte (-5 puncte), urmata, in top 10, de Arabia Saudita, Indonezia, Filipine, Brazilia, Tailanda, Emiratele Arabe Unite, China si Hong Kong (la egalitate), si Norvegia si Malaezia (la egalitate) si Elvetia.

In zona euro, increderea s-a mentinut scazuta, in special in Franta, ca urmare a adancirii crizei datoriilor. Unul din cinci europeni afirma ca nu au bani suplimentari pentru cheltuit, dar situatia pare mai buna decat in SUA, unde unul din trei americani sustine acest lucru. Increderea din Germania este mai ridicata decat la nivelul Europei sau in Statele Unite, desi indicele a scazut, ca si in cazul SUA, cu un punct. Astfel, indicele de incredere a atins 77 de puncte in Statele Unite, 87 in Germania si 73 in Marea Britanie. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here