Noi planuri anticriza dupa o saptamana de foc in Europa. Care sunt ingrijorarile pietelor si analistilor

0
704
euro-bancnote

euro-bancnoteZona euro a trecut prin una dintre cele mai dificile si importante saptamani pentru istoria financiara a regiunii, in care liderii au convenit asupra unui raspuns mai cuprinzator ca niciodata la criza datoriilor prin care spera sa izoleze uniunea monetara de turbulentele pornite din Grecia.

Angajamentele la care s-a ajuns nu au reusit insa sa convinga pe deplin pietele, acestea temandu-se ca pachetul de salvare a venit prea tarziu si este prea mic pentru a impiedica scufundarea unor economii mai mari, precum cea italiana, scrie The Wall Street Journal.

Elementele esentiale are reactiei zonei euro, care poarta clar amprenta influentei Germaniei, sunt recapitalizarea bancilor, extinderea capacitatii fondului de salvare a spatiului euro, Fondul European de Stabilitate Financiara, la 1.000 de miliarde de euro si reevaluarea in scadere a datoriilor Greciei catre banci cu 50%.

Recapitalizarea bancilor, respectiv majorarea ratei de adecvare a capitalului institutiilor de credit de la 5% la 9% pana in iunie 2012, va necesita probabil 106 miliarde de euro.

Bursele europene si de pe Wall Street au inchis indecis sedinta de tranzactionare de vineri, prima dupa stabilirea planurilor anticriza, iar investitorii au cerut dobanzi mai ridicate pentru randamentele obligatiunilor italiene si spaniole. Piata obligatiunilor este deosebit de importanta pentru guvernele europene deoarece de acolo ele se imprumuta pentru satisfacerea nevoilor financiare. Italia are datorii de 1.900 de miliarde de euro, din care anul viitor ajung la scadenta 200 de miliarde de euro. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here