Topul chiriilor pe zone, in centre de afaceri si in vile, pe piata birourilor

0
699

In clasamentul chiriilor din centrele de afaceri, conduce zona de CENTRU-NORD, iar cea mai ieftina este SUDUL. In topul chiriilor vilelor din Capitala conduce insa ULTRACENTRALUL, iar cea mai ieftina zona este NORDUL.

Pe primul loc, in TOPUL CHIRIILOR PE ZONE, PENTRU SPAȚIILE DE BIROURI DIN CENTRELE DE AFACERI conduce zona de centru-nord, cu o chirie medie de 14,23 euro/mp/luna, urmata pe locul doi de zona ultracentrala, cu o chirie medie de 13,17 euro/mp/luna și pe locul trei de zona de nord, cu o chirie medie de 11,74 euro/mp/luna. Locurile patru și cinci sunt foarte apropiate ca nivel al chiriei: zona de est, cu un nivel mediu de 10,30 euro/mp/luna, zona de vest, cu o chirie medie de 10,19 euro/mp/luna.

„Aceasta analiza ia in calcul toate cele 430 de centre de afaceri din București, cuprinse in baza de date a ESOP, cea mai extinsa baza de date gestionata de un broker imobiliar, un eșantion mai mult decat reprezentativ. Chiriile de prezentare comporta o marja de negociere cuprinsa intre 8 și 17%, in funcție de amplasament, calitatea imobilului și marimea suprafeței solicitate”, declara Alexandru Petrescu, manager al companiei ESOP Consulting.

Cele mai ieftine chirii din cladiri de afaceri se gasesc in Sud, in zone precum 13 Septembrie, Budapesta, Coșbuc, Maria Rosetti, Timpuri Noi, Drumul Sarii, Berceni, Tineretului, Olteniței, Calea Vacarești, Marașești, Calea Rahovei.
Diferența intre nivelul celor mai ieftine spații de birouri din centre de afaceri, din Sud și al celor mai exclusiviste, din Centru –Nord este de circa 42,5%. Astfel, daca o chirie medie in zona de sud este de 8,19 euro/mp/luna, in centru-nord chiria medie este de 14,23 euro/mp/luna.

IN TOPUL VILELOR, NORDUL ESTE CEL MAI IEFTIN

Daca in centrele de afaceri, chiria medie din Nord (din zone precum Pipera, Baneasa, Aerogarii, Bucureștii Noi, Chitila, Sisești, Lacul Tei, Otopeni) se afla pe locul trei in clasament, in cazul vilelor chiria medie este pe ultimul loc, adica al șaselea și ca urmare este și cea mai accesibila.

“Preferințele clienților pentru anumite zone și anumite tipuri de imobile sunt cele care influențeaza și chiriile de prezentare. in Centru-Nord și Nord se cauta spații in business center, iar in Ultracentral in vile istorice. De exemplu, in ultimii cinci-șase ani, zona de centru-nord a fost cautata de mulți chiriași care iși doreau cu precadere spații de birouri in cladiri noi, așa ca și chiria medie de prezentare pentru acest segment imobiliar s-a menținut ridicata (14,23 euro/mp/luna). Chiar și mai sus, in zona de nord, chiria medie la centrele de afaceri noi se pastreaza la un nivel crescut, de 11,74 euro/mp/luna. in schimb vilele sunt mai puțin cautate in Nord, așa ca nivelul chiriei medii pe acest segment este de doar 7,41 euro/mp/luna, mai puțin chiar decat in Sud. Cele mai scumpe vile sunt cele din zona ultracentrala”, explica Alexandru Petrescu, manager al companiei ESOP Consulting.

IMPARȚIREA CAPITALEI PE ZONE UNDE EXISTA IMOBILE DE INCHIRIAT

CENTRU NORD: Victoriei, Arcul de Triumf, Kiseleff, Aviatorilor, Charles de Gaulle, Nordului, Ștefan cel Mare, Domenii, Floreasca, Herastrau, Cașin, Dorobanți, Barbu Vacarescu, Piața Presei Libere, Mihalache și Primaverii

ULTRACENTRAL: Unirii, Universitații, Dacia, Romana, Rosetti, Eminescu, Calea Victoriei, Icoanei și Batiștei

NORD: Pipera, Baneasa, Aerogarii, Bucureștii Noi, Chitila, Sisești, Lacul Tei, Otopeni

EST: Moșilor, Ferdinand, Mantuleasa, Calea Calarașilor, Iancului, Mihai Bravu, Vitan, Foișorul de Foc, Basarabia, Calea Vacaresti, Mihai Bravu, Obor, Pache Protopopescu, Rosetti, Vasile Lascar, Alba Iulia, Camil Ressu, Colentina, Muncii

VEST: Cotroceni, Știrbei Voda, Cișmigiu, Plevnei, Mircea Vulcanescu, Gara de Nord, Grozavești,Militari, București-Pitești, Crangași, Drumul Taberei, Gara de Nord, Giulești, Izvor, Lujerului, Prelungirea Ghencea, Razoare

SUD: 13 Septembrie, Budapesta, Coșbuc, Maria Rosetti, Timpuri Noi, Drumul Sarii, Berceni, Tineretului, Olteniței, Calea Vacarești, Marașești, Calea Rahovei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here