The Independent: Gestul Elenei Udrea de a imparti pantofi cu toc la Saucesti, o dovada de umanitate. Cum comentezi?

0
459
udrea-pantofi

udrea-pantofiGestul ministrului roman Elena Udrea de a imparti pantofi cu toc femeilor din satul Saucesti, afectat de inundatii, este o promisiune de viitor mai bun, sustine jurnalista britanica Joan Smith, intr-un articol intitulat „Tocurile inalte arata umanitatea care lipseste valului islamic”.

 

„Pana saptamana trecuta nici macar nu auzisem de Elena Udrea, dar acum as vrea sa o imbratisez”, isi incepe articolul publicat in editia electronica a Independent on Sunday Joan Smith, care se descrie pe blogul sau, www.politicalblonde.com, drept o romanciera, eseista si militanta pentru drepturile omului, dar si o „pasionata colectionara de pantofi”.

Explicand ca Udrea este ministru al Turismului in Romania, tara afectata de inundatii, si ca a mers in satul Saucesti cu 20 de tone de ajutoare, intre care si ciocolata si cutii de pantofi cu tocuri inalte, Smith afirma: „Sper sa gasesc pe cineva ca ea daca voi fi afectata vreodata de un dezastru natural”.

Ea sustine ca gestul ministrului arata „o intelege superioara a naturii umane”. „Cand se intampla lucruri ingrozitoare, oamenii isi pierd temporar perspectiva viitorului. O pereche de pantofi frumosi nu aminteste numai de o alta lume; ci este si o promisiune ca va veni un moment cand vei apartine din nou acelei lumi”, explica aceasta.

Pentru a-si argumenta afirmatiile, Joan Smith da exemplul unei fotografii in care era surprinsa o familie din Haiti, dupa cutremur, traind in conditii precare intr-un adapost improvizat, dar impreuna cu o pisica. „Ati putea spune ca aceasta familie are destule probleme si fara sa aiba grija de un animal, dar eu cred ca astfel de impulsuri arata ceea ce este mai bun in fiinta umana. Suntem creaturi cu imaginatie – este ceea ce cadoul doamnei Udrea a intentionat sa stimuleze – si cu nevoia de a ne conecta la alte entitati vii, umane sau de alta natura”, afirma ea.

In schimb, problema principala cu valul islamic integral (burqa) este ca indiferent in ce parte a lumii este purtat, este inuman. in general, valul integral este purtat de femeile musulmane sarace. Acest obicei se pierde insa pe masura ce apare clasa de mijloc prospera, insa islamul politic este o incercare constienta de a opri acest proces.

In tarile occidentale, femeile musulmane sustin ca au ales sa poarte valul islamic din proprie vointa. Acest lucru este adevarat in unele cazuri, sustine Smith, adaugand insa ca nu este convinsa ca acestea sunt complet sincere in legatura cu motivele care stau in spatele acestei alegeri. „Acoperirea fetei nu este prescrisa de Islam”, sustine ea, adaugand ca acest lucru este legat fie de obiceiurile tribale care dateaza dinaintea islamului, fie de cultele puritane, cum ar fi wahabismul.

„Nu este nimic nou intre conflictul dintre puritanism si dorinta de a celebra corpul uman – acesta se regaseste pe tot parcursul istoriei – dar in cazul valului islamic integral ar trebui sa fie clar ca motivatia de a-l purta este aproape in intregime politica”, argumenteaza ea. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here