Tehnic, Romania a iesit din recesiune. Cresterea economica solida- mai are insa de asteptat

0
653
money-bani-euro

money-bani-euroRomania a iesit cel mai probabil tehnic din recesiune la finalul trimestrului intai, insa revenirea nu este inca perceptibila pentru majoritatea romanilor. Au aparut semnale privind o posibila crestere a apetitului pentru creditare. Cresterea economica solida mai are inca semne de intrebare.

Datele estimate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) pentru trimestrul intai din 2011 arata o crestere de 0,5% fata de ultimul trimestru din 2010 si de 1,3% fata de primul trimestru din 2010, ceea ce ar insemna tehnic iesirea din recesiune. Industria ramane motorul economiei, marcand un avans de 12,7% in februarie; de altfel, productia industriala a limitat caderea economiei in 2009 – 2010, ancorata de cererea externa, iar exportatorii au fost la randul lor favorizati si de deprecierea cursului de schimb in aceasta perioada. Dar 2011 a adus pana acum o tendinta de intarire a Leului, iar economia zonei Euro ar putea fi franata de majorarile de dobanda, astfel incat, pentru o redresare solida, este nevoie ca alte sectoare sa preia conducerea. «Cresterea cererii de credite in martie pentru a doua luna la rand ar putea fi un semnal ca romanii sunt intr-adevar mai deschisi pentru consum. O parte dintre solicitari ar putea fi legate de refinantarea unor credite in conditii mai bune, insa semnalul ramane unul pozitiv», a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Desi cresterea economica in doua trimestre consecutive defineste tehnic iesirea din recesiune, aceasta nu va avea efecte rapide si puternice pentru cei mai multi dintre romani. Dezghetarea pietei muncii abia a inceput, iar revenirea increderii ia timp, dupa socul adus de criza financiara. ”E drept insa ca o dinamica pozitiva lenta a fost pusa in miscare, iar, in conditii favorabile, agricultura ar putea contribui la randul sau la cresterea economiei, mai ales in contextul unor preturi alimentare ridicate ”, arata analistii X-Trade Brokers. Pentru o crestere sanatoasa, care sa se reflecte in nivelul de trai pe termen lung, Romania are insa nevoie sa isi imbunatateasca eficienta infrastructurii si aparatului public. « incasarile la bugetul de stat au crescut, dar deficitul ramane inca la niveluri ridicate. Romania nu are bani de risipit. Fondurile europene si resursele publice trebuie folosite eficient si inteligent, dar un nou ciclu de crestere nu mai trebuie sa se bazeze pe un consum euforic sustinut de finantare externa. Economia se va imbunatati treptat, insa raman in continuare riscuri privind incetinirea economiei europene si cresterea preturilor materiilor prime. Romanii trebuie sa evite tentatia optimismului excesiv: intrarea intr-o crestere solida mai are inca semne de intrebare», a precizat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizatǎ de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informatii vǎ invitǎm sǎ vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here