Stii ce mananci? Cele mai multe mezeluri din comert pun in pericol sanatatea consumatorilor. Afla mai multe detalii!

0
764
mezeluri-carne-carnati

mezeluri-carne-carnatiAutoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a realizat un raport privind alimentele din comert, calitatea ingredientelor folosite in prepararea mancarii, gustul, aspectul, respectarea normelor de etichetare in conformitate cu legislatia care se afla in vigoare.

In cursul anului 2010, prin actiunile tematice nationale, au fost controlati aproximativ 15.700 de operatori economici dintre care au fost sanctionati peste 11.300, valoarea amenzilor date ridicandu-se la 23,7 milioane lei. Valoarea produselor neconforme pentru care a fost dispusa masura de oprire de la comercializare a fost de 3,9 milioane lei, din care: 3,6 milioane lei reprezinta valoarea produselor oprite temporar de la comercializare, iar 0,3 milioane lei reprezinta valoarea produselor oprite definitiv de la comercializare.

Mencinicopschi: „Alimentele din comert nu ne hranesc”

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a declarat, pentru gandul.info, ca o mare parte dintre alimentele existente pe piata respecta normele care tin de gust, de aspect, nu contin microorganisme, metale sau mercur, dar nu respecta normele care tin de calitatea nutritiva a unui produs – lucru esential atunci cand vine vorba de mancare. „Alimentele din comert nu ne hranesc. Aceasta este marea problema a industriei alimentare. Lipsa substantelor nutritive din preparate nu este o problema intalnita doar in Romania, ci in intreaga lume. Legislatia in domeniul alimentar se ocupa mai mult de partea senzoriala a unui produs: adica sa arate bine, sa miroasa frumos, sa aiba un gust delicios, sa reziste cat mai mult timp, dar nu si sa hraneasca”, a spus medicul nutritionist.

Seful Institutului de Cercetari Alimentare atrage atentia asupra faptului ca din cauza produselor alimentare bogate in chimicale si grasimi „rele” bolile cardiovasculare si obezitatea sunt tot mai des intalnite in randul populatiei. „Practic mancam fara sa ne hranim. Problema este ca nu ne facem doar noua rau, ci si copiilor nostri. O femeie insarcinata care se hraneste cu alimente sarace in substante nutritive risca sa nasca un copil cu afectiuni congenitale”, precizeaza prof. dr. Mencinicopschi.

1. Crenvurstii
Contin in cea mai mare parte MDM, adica tocatura de oase, tendoane, pielite, grasime (tot ce mai ramane din carcasa de pasare dupa ce se ia carnea), sunt pline de bacterii care ne pot imbolnavi grav. Salmonella, raspunzatoare de toxiinfectii alimentare si campilobacter, o bacterie care favorizeaza cancerul de stomac, sta la suprafata carcasei de pasare, pe piele. in momentul in care carcasa este tocata, bacteriile se amesteca in toata masa produsului, care, chiar daca mai este preparat termic, ramane infectat pana la consumul propriu-zis.

2. Salamurile
Contin: 60% slanina si sorici, 17% carne de calitate inferioara – adica ceea ce se poate prelucra din picioare, gat – mix de condimente – sare, boia, piper sau extract de condimente – aditivi care imita gusturile condimentelor, faina de soia 20%, antioxidanti, colorant – carmin, glutamat  de sodiu (E 261), nitriti, nitrati, pasta de usturoi, zahar. Toate acestea se amesteca in malaxoare, apoi se ambaleaza in membrane artificiale (de plastic), se zvanta si se afuma industrial intr-o camera unde, teoretic, ar trebui sa stea cel putin patru-cinci zile. in alte cazuri, se adauga agent de afumare.

3. Carnatii
Contin carne de porc 60%, cu slanina si sorici, proteina vegetala din soia nemodificata genetic, apa 20%, sare, condimente si arome naturale, stabilizatori (di-polifosfat de sodiu si potasiu), antioxidanti (acid ascorbic, izoascorbat de sodiu), nitrit de sodiu, potentiator de gust (glutamat monosodic), zaharuri (lactoza, dextroza), colorant natural – carmin, conservanti: nitrit de sodiu si nitrat de potasiu. Nitritul de sodiu previne cresterea bacteriei ce cauzeaza botulismul, mareste timpul de valabilitate al produsului, stabilizeaza culoarea rosie a carnurilor procesate si da o aroma specifica.

4. Parizerul
Contine 80% slanina si sorici de porc, 10% carne de pasare dezosata mecanic (in care intra oase macinate), faina de soia, proteina vegetala, amidon, condimente – sare, usturoi, coriandru, boia de ardei, potentiatori de gust, coloranti (carmin). Dupa amestecare, compozitia se fierbe timp de 20 de minute in apa, la 75 de grade Celsius. Din cauza amidonului si a fibrelor din soia, confera starea de satietate. in schimb, este greu de digerat. Carnea dezosata mecanic este pasta rezultata din dezosarea carcaselor de pasare, care este prelucrata cu utilaje.

5. Sunca taraneasca
Contine: 70% carne procesata mecanic (are in compozitie slanina, urme de oase, sorici) – proteine din soia, toata gama de antioxidanti, colorant – carmin. Carnea se injecteaza cu o solutie de saramura, apoi trece in malaxoare de trei ori. Prima malaxare se face la o ora dupa injectarea cu saramura, a doua la 24 de ore dupa depozitarea la frig si inca o data la 48 de ore dupa maturare. Apoi, compozitia se pune in forme metalice care se tin la un tratament termic de 75 de grade Celsius. Dupa racire, formele se ambaleaza in pungi de plastic, in vid.

6. Pastrama de porc
Contine: carne dezosata de la pulpa, spata si muschiul de pe spate. Se taie in suvite, se sareaza, dupa care se trece printr-un sos condimentat cu praf de ceapa si de usturoi, antioxidanti, coloranti, agenti de afumare si potentiatori de gust. Carnea sta in sos timp de trei pana la cinci zile, apoi se scoate si se leaga cu sfoara. Se injecteaza cu o solutie de saramura de 20-40%, apoi se ambaleaza in pungi de plastic, in vid. Afumarea se face cu fum lichid, care contine cele mai cancerigene hidrocarburi – cele policiclice aromate.

7. Cotletul de porc
Contine: cotlet de porc, un strat de slanina de 0,5-1 centimetri. Carnea, taiata suvite, se injecteaza cu saramura 20%- 40%. Injectarea se face manual sau cu o masina speciala cu ac. Se pune apoi intr-un sos condimentat cu usturoi, boia de ardei, piper si coriandru, unde se lasa timp de mai multe ore. in sos se mai adauga antioxidanti, potentiatori de gust. Se lasa sase zile la rece, apoi se afuma industrial.

8. Kaizerul
Aceasta specialitate este injectata cu solutii care contin sare, gelifianti pentru retinerea apei, coloranti pentru aspectul de proaspat, conservanti, agenti de intarire a gustului si aromei.

9. Mezeluri afumate
Fumul creste riscul aparitiei unor maladii cronice grave (ex. cancer).

10. Lebarwurst
Contine: carnea capului de porc in proportie de 62%, slanina tare 7%, organe – inima, rinichi, splina 15%, ficat 16%. Se adauga supa rezultata la fierberea capului, mixul de condimente, ceapa fiarta, zahar si sare. in malaxor se adauga aditivii – colorantul alimentar – carmin, antioxidanti, amidon de cartofi. Compozitia se ambaleaza in membrane sintetice si se fierbe la 75 de grade Celsius. Un lebarwurst „traditional” trebuie sa contina mai putin de sase grame de sare la 100 de grame de produs si cel mult trei aditivi sintetici, iar termenul de valabilitate sa nu depaseasca zece zile. Un produs conservat isi schimba culoarea la deschiderea ambalajului. (Sursa: gandul.info)

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here