Sorin Ovidiu Vintu, retinut pentru santajarea lui Sebastian Ghita

0
659
catuse

catuseSorin Ovidiu Vintu a fost retinut pentru santaj de procurorii Parchetului instantei supreme, pentru ca a pretins lui Sebastian Ghita 150.000 de euro. Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa ICCJ

au dispus la data de 19 aprilie 2011 inceperea urmariri penale, iar miercuri, retinerea inculpatilor Sorin Ovidiu Vintu si Cezar Ion Ilie, pentru santaj, informeaza Ministerul Public.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost scos din sediul Parchetului instantei supreme si dus cu o duba in arestul Directiei Cercetari Penale, urmand ca joi sa fie judecata propunerea procurorilor de arestare preventiva, de catre Judecatoria sectorului 1.

Omul de afaceri nu a facut nicio declaratie in legatura cu retinerea sa in acest caz.

in timp ce era urcat in duba scaunul cu rotile in care se afla Vintu, politistii l-au atins pe omul de afaceri la un picior, moment in care acesta a inceput sa tipe.

Cei sapte-opt paznici ai lui Vintu care il asteptau in fata sediului Parchetului au incercat sa ii tina pe jurnalisti departe de acesta.

Din probele administrate pana la acest moment procesual, a rezultat ca, in perioada martie – aprilie 2011, sub amenintarea denuntarii unilaterale a unui contract de consultanta si management, Vintu a pretins partii vatamate Sebastian Ghita suma de 150.000 euro. in situatia neconformarii acestei cerinte, partea vatamata ar fi pierdut sume importante de bani.

„Actele de amenintare si constrangere au fost intreprinse de inculpatul Vintu atat personal, cat si prin intermediul inculpatului Cezar, care la randul sau urma sa obtina un folos injust. Inculpatul Vintu a recurs la amenintari cu moartea la adresa partii vatamate si a familiei, de natura a induce acesteia temerea ca se pot materializa, fapt ce l-a determinat sa-si ia masuri de protectie”, arata sursa citata.

Omul de afaceri Sebastian Ghita, managerul Realitatea Media, a inaintat Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie o plangere in care il acuza pe Sorin Ovidiu Vintu de amenintare si santaj.

Biroul de presa al Ministerului Public a confirmat pentru MEDIAFAX ca luni s-a inregistrat plangerea lui Sebastian Ghita, cel care controleaza grupul de firme Asesoft, impotriva lui Sorin Ovidiu Vintu, patronul Realitatea Media.

Duminica, membrii Consiliului de Administratie al Asesoft sustineau ca, in urma „amenintarilor” care le-au fost adresate, vor depune plangeri penale impotriva lui Sorin Ovidiu Vintu si a asociatilor sai, cerandu-i totodata patronului Realitatea TV sa inceteze presiunile.

„in cadrul unor discutii extrem de tensionate, legate de managementul si activitatea editoriala a trustului Realitatea Media, domnul Sorin Ovidiu Vintu si asociatii sai au insistat sa schimbam conditiile contractului de management si sa semnam un act aditional care sa le permita exercitarea de ingerinte in activitatea editoriala. A fost realmente surprinzator pentru noi sa constatam ca, in absenta unor rezultate in cadrul discutiilor, domnul Sorin Ovidiu Vintu si asociatii sai au decis sa utilizeze metode profund imorale si total in afara legii, precum: santajul si amenintarea”, se arata in comunicatul Asesoft International SA, remis duminica MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, membrii CA al Asesoft au inteles ca au de-a face „cu un grup mafiot, coordonat de domnul Sorin Ovidiu Vintu, care este implicat in activitati de crima organizata (spalare de bani, escrocherie, santaj, utilizarea sau amenintarea cu utilizarea violentei fizice etc.)”.

Totodata, CA al Asesoft anunta ca va apela „la toate mijloacele legale necesare” pentru a conserva investitia realizata la Realitatea Media – in valoare de peste 10 milioane euro – si va solicita institutiilor statului „protejarea vietii si integritatii fizice a membrilor CA si a familiilor acestora”.

in plus, Asesoft atragea atentia lui Sorin Ovidiu Vintu si asociatilor sai „sa inceteze presiunile la adresa jurnalistilor de la Realitatea Media, intrucat controlul editorial pe care doresc sa-l impuna este lipsit de legitimitate si afecteaza credibilitatea trustului”.

„Toate actiunile persoanelor desemnate de SC Asesoft International SA pentru derularea contractului de management (incheiat cu Realitatea Media SA, n.r.) au avut ca obiective: evitarea suspendarii licentei (licenta audiovizuala a Realitatea TV, n.r.), plata taxelor datorate bugetului de stat, achitarea salariilor catre jurnalisti (incepand cu luna martie 2010) si asigurarea unor conditii de lucru decente”, preciza comunicatul.

Reactia Asesoft a venit dupa ce vineri, tot printr-un comunicat, Consiliul de Administratie al Asesoft a transmis ca pana in prezent a actionat in interesul Realitatea Media, incercand sa protejeze investitia de peste 10 milioane de euro facuta in societatea care detine Realitatea TV si nu s-a implicat in politica editoriala a televiziunii.

Pe de alta parte, joi, Consiliul de Administratie al Realitatea Media a fost convocat pe 5 aprilie pentru a analiza executia contractului de management de catre Asesoft, reprezentata de Sebastian Ghita, „in incercarea de a-l determina pe acesta sa respecte clauzele contractului si, in caz de nereusita, denuntarea acestuia”.

Potrivit unui comunicat al Realitatea Media, postat, joi, pe site-ul realitatea.net, intalnirea CA al Realitatea Media a fost convocata de Sorin Freciu si Dragos Nedelcu, membri ai Consiliului de Administratie.

in comunicatul Realitatea Media se mai spunea ca analiza care se va face contractului de management incheiat cu compania Asesoft se impune din mai multe motive.

„Recent, directorul general al Realitatea Media a formulat plangere penala ca urmare a folosirii unor documente falsificate pentru incheierea contractului de inchiriere de spatiu dintre Asesoft si compania de stat Coresi. O serie de alte decizii manageriale au pus in pericol existenta unor unitati de business din grup. Sub managementul asigurat de Asesoft, s-au inregistrat intarzieri de plata ale unor datorii, inclusiv catre bugetul de stat, fapt care a condus la blocarea conturilor Realitatea Media. Sunt cateva exemple care contureaza o tentativa de sabotare a companiei Realitatea Media”, se spunea in comunicatul Realitatea Media.

Totodata, potrivit comunicatului, in sedinta din 5 aprilie a Consiliului de Administratie al Realitatea Media va fi discutata si „implicarea agresiva a Asesoft, prin domnul Sebastian Ghita, in strategia editoriala si in grila de programe a postului de televiziune, fapt care a pus in pericol insasi emisia postului”.

„Decizia de a elimina brutal din grila de programe emisiunea «Ora de foc» a incalcat toate regulile industriei TV si a produs televiziunii prejudicii care nu pot fi, inca, evaluate pe de-a-ntregul. Aceeasi implicare agresiva a alterat profund intreg continutul programelor Realitatea TV”, se mai spunea in comunicat.

Potrivit comunicatului, in ultimele luni, s-a inregistrat „o abatere grava de la strategia editoriala traditionala a Realitatea TV prin tabloidizarea excesiva”.

De cealalta parte, Sebastian Ghita, managerul Realitatea TV, a afirma ca ii este rusine de ceea ce se intampla in prezent la Realitatea TV, precizand ca situatia este dificila, dar spera ca se va rezolva amiabil sau apeland la institutiile statului si la justitie.

Sebastian Ghita, cel care controleaza grupul de firme Asesoft, a preluat managementul Realitatea Media in octombrie 2010. Compania Asesoft a anuntat atunci ca intentioneaza sa faca o investitie de 75 de milioane de euro in urmatorii cinci ani in grupul controlat de Sorin Ovidiu Vintu.

Sorin Ovidiu Vintu, patronul trustului Realitatea, declara, la randul sau, ca un partener „mai neserios” ca Sebastian Ghita „nu poate sa existe”, precizand ca ia in calcul convocarea Adunarii generale a actionarilor Realitatea Media pentru rezilierea contractului cu Asesoft.

Vintu a refuzat sa comenteze acuzatiile pe care i le aduce CA al Asesoft. „Nu comentez, reclamatiile pot sa le depuna in instanta, unde vor”, spunea Vintu.

Sorin Ovidiu Vintu preciza insa ca nu a cerut modificarea clauzelor contractului dintre Realitatea Media si Asesoft, asa cum sustinea CA al Asesoft in comunicatul remis duminica
.

„Eu vreau ca Asesoft sa se incadreze in contract. Insistentele mele au fost de a se incadra in contract. Am incercat sa moderez intre cele doua parti, dar din nefericire partener mai neserios ca domnul Ghita (Sebastian Ghita, persoana desemnata de Asesoft la Realitatea Media, n.r.) nu poate sa existe”, spunea Sorin Ovidiu Vintu.

intrebat daca Sebastian Ghita a intervenit in politica editoriala a Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vintu declara: „Este treaba Consiliului de Administratie (al Realitatea Media, n.r.) sa analizeze asta la sedinta din 5 aprilie”.

in 6 aprilie, Consiliul de Administratie al Realitatea Media s-a intrunit si a decis sa ceara adunarii generale a actionarilor Realitatea Media rezilierea contractului cu Asesoft.

Adunarea generala a actionarilor Realitatea Media este convocata pentru 27 si 28 aprilie.

Sorin Freciu, presedintele CA al Realitatea Media, a precizat, in 7 aprilie, ca schimbarea CA al Realitatea nu a fost discutata in sedinta din 6 aprilie a Consiliului, asa cum sustinuse Sebastian Ghita, singurul aspect votat fiind acela de a solicita adunarii generale a actionarilor Realitatea rezilierea contractului cu Asesoft.

Actionarii Realitatea Media SA, potrivit dosarului depus la CNA in luna octombrie 2010 cand societatea a cerut prelungirea licentei Realitatea TV, sunt: Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited – 66,547235618%, PSV Company SA – 18,742296709%, Federatia Sindicatelor Libere si Independente „Petrom” – 13,452839273, Global Video Media SRL – 1,257627365%, Luca Liviu, Toroipan Gheorghe Cristian si Luha Eugen Gheorghe – cu cate 0,000000345%.

Asociatii Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited sunt: Ioana Vintu si Ionut Codrin Vintu (cu cate 45,45455%) si Vitalie Dobanda (9,0909%), iar actionarii PSV Company SA sunt Elbahold Limited (Cipru) – 54,3556%, Asociatia salariatilor din SNP Petrom SA – 25%, PSV Company SA – 9,9973% si actionari persoane fizice (8577) -10,6471%. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here