Scandalul ironizarii romanilor din Italia: Ce spun realizatorii emisiunii despre acuzatiile de rasism

0
686
discriminare-pioni

discriminare-pioniRealizatorii emisiunii „Lo Zoo”, de la postul italian Radio 105, sustin, intr-un comunicat, ca materialele difuzate nu ar trebui sa ofenseze pe nimeni, dat fiind ca este vorba de o pura „satira”, subliniind ca romanii nu sunt ironizati in niciun fel, ci doar „tiganii”.

„Personajul Zlatan exista de peste doi ani! Este vorba de ironizarea tiganilor. Nimeni de la emisiunea Lo Zoo nu are nimic impotriva romanilor sau in general a strainilor. Emisiunea Lo Zoo este o parodie la adresa mafiotilor italieni, sunt glume despre homosexualitate, despre DJ-ii de culoare, despre milanezii laudarosi, despre cei din sud si despre lumea politica!! Este vorba de pura satira, nimic mai mult!! Nu este in niciun caz rasism sau vreo intentie de a jigni pe cineva!”, afirma realizatorii emisiunii intr-un comunicat postat pe Facebook.

in plus, potrivit postului de radio, comunitatea romanilor nu doar ca nu a fost ofensata in niciun fel, ci nici macar nu se simte vizata. „Nu romanii sunt furiosi, ci jurnalistii. (…) Am multi prieteni romani si chiar romi sinti care sunt fani Zlatan. Eu parodiez comportamentele unor persoane din Est, dar in niciun caz nu ironizez o intreaga comunitate. Emisiunea Lo Zoo este un program de satira si parodiem anumite probleme din Italia. (…) Zlatan nu va muri niciodata”, precizeaza Alan Caligiuri, realizatorul emisiunii.
Comunitatea romanilor din Italia si un consilier al Primariei Romei au denuntat vineri emisiunea radiofonica „Lo Zoo”, a realizatorului italian Alan Caligiuri, difuzata la postul Radio 105 din Roma. „Emisiunile satirice ale lui Zlatan tiganul (n.red. – personajul interpretat in emisiune de Alan Caligiuri) sunt rasiste, vehiculand cele mai urate stereotipuri la adresa comunitatii noastre”, a reactionat Gazeta Romaneasca, publicatia comunitatii romanilor din Italia.

„Zlatan tiganul” este prezentat ca „omul care traieste in mizerie”, facand trafic de droguri, furand, cerand taxe de protectie, ocupandu-se de proxenetism si trafic de copii. in plus, in cadrul emisiunii „Lo Zoo” (Gradina zoologica”), a fost difuzat un cantec in care se face referire la Romania, fiind numita „Zingaria” („tigania”), melodia despre romani continand versurile „iau cutitul, fac trotuarul”. in plus, melodia sugereaza ca imigrantii romani se ocupa cu „talharii si crime”. Comunitatea romanilor din Italia avertizase ca exista suficiente elemente pentru a semnala cazul Oficiului italian Antidiscriminare.

Emisiunea a fost condamnata si de Federico Rocca, care este consilierul primarului Romei pentru relatia cu Uniunea Europeana. „Cantecul «iau cutitul, fac trotuarul», difuzat de postul Radio 105, lanseaza un mesaj ingrijorator si discriminatoriu la adresa tuturor imigrantilor originari din Romania, dintre care cei mai multi nu se regasesc in modelul prezentat in acest cantec”, a reactionat Federico Rocca, citat de site-ul Libero-news.it. „Este clar ca intentia autorul cantecului este exclusiv de a ironiza, mai ales tinand cont de spiritul emisiunii difuzate. Totusi, cred ca aceasta initiativa nu contribuie la dialogul si la convietuirea pasnica, ci dimpotriva, enerveaza lumea si risca sa marginalizeze numeroasele persoane care traiesc legal si corect in Italia”, a subliniat oficialul de la Roma, cerand conducerii postului Radio 105 sa renunte la difuzarea materialelor de acest fel.

La randul sau, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a condamnat „utilizarea aluziilor de factura negativa la adresa cetatenilor romani in cadrul unei emisiuni radio din Italia”, se arata intr-un comunicat al MAE remis sambata. „Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, condamna utilizarea aluziilor de factura negativa la adresa cetatenilor romani in cadrul unei emisiuni radio din Italia (Radio 105) si a unei melodii promovate de acest canal radio, in care prezentatorul interpreteaza un personaj cu un comportament infractional provenind din «Zingaria», Romania sau Albania”, se arata in comunicat.

„Desi este vorba despre o parodie, cliseele de factura negativa la adresa cetatenilor romani reprezinta o generalizare nejustificata si un gest condamnabil cu atat mai mult cu cat, promovarea in media a stereotipurilor de acest tip pot incita la discriminarea intregii comunitati de romani. Apreciez reactia prompta a reprezentantului Primariei Romei, precum si a reprezentantilor comunitatii romanesti din Italia, fapt ce demonstreaza solidaritatea la adresa si in cadrul unei comunitati ai carei reprezentanti sunt foarte bine integrati si au un rol important in dezvoltarea economiei Italiei per ansamblu”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, citat in comunicat.

MAE precizeaza ca ambasada Romaniei la Roma s-a autosesizat si va actiona pe langa institutia abilitata – Oficiului italian Antidiscriminare – pentru a condamna aluziile de acest fel si pentru a solicita retragerea dreptului de difuzare a melodiei respective.

MAE reitereaza ca respinge cu fermitate orice forma de discriminare, stigmatizare colectiva si xenofobie, precum si utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetatenilor romani. „Consideram ca astfel de manifestari nu fac decat sa sustina si sa dezvolte o atitudine ostila la adresa romanilor, prin propagarea catre publicul larg a unor stereotipuri negative care se rasfrang asupra unei intregi natiuni”, afirma MAE. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here