Coalitia a decis comasarea alegerilor, reducerea numarului parlamentarilor si mentinerea Parlamentului bicameral

0
604
palatul-parlamentului

palatul-parlamentuluiLiderul UDMR, Kelemen Hunor a declarat pentru MEDIAFAX ca in sedinta de luni a coalitiei s-a convenit comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012, reducerea numarului de parlamentari, insa cu mentinerea Parlamentului bicameral.Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca la discutiile de luni s-a conturat o decizie, „un compromis”, atat din partea UDMR, cat si a PDL.

” Noi am discutat luni in coalitie cateva principii si se contureaza o decizie, un compromis atat din partea noastra, cat si din partea PDL. Aceste principii cu care am fost de acord cu totii inseamna comasarea alegerilor anul viitor, undeva in noiembrie, ramanerea la sistemul bicameral, cu reducerea numarului de parlamentari. La Camera Deputatilor numarul de parlamentari va fi de 300-301, iar la Senat ramane varianta cu 88 de senatori, cate doi pentru fiecare judet si cate unul pentru fiecare sector al Capitale i”, a afirmat Kelemen.

El a spus ca nu s-a discutat despre modalitatea de promovare a acestor modificari.

Liderul UDMR a explicat ca pentru alegerea membrilor Camerei Deputatilor va fi o lista de compensare, lista nationala.

„Proportia la Camera va fi undeva la 65 la suta – 35 la suta, procent care nu poate fi stabilit foarte exact in acest moment, dar undeva in zona asta, iar numarul de parlamentari la Camera Deputatilor va fi la 300 – 301. Am luat in calcul si scaderea populatiei, ar fi o reducere naturala . La Senat ramane varianta mai veche, propusa de UDMR, cu 88 de senatori, cate doi senatori pentru fiecare judet, plus cate unul pentru fiecare sector al Capitalei. La Senat vom avea vot uninominal majoritar, cel care castiga colegiul castiga mandatul, indiferent cu ce procent, 40 sau 38 la suta. Punem la punct aceste detalii, iar decizia finala se va lua in momentul cand avem proiectele de legi scrise”, a precizat liderul UDMR.

Boc: Coalitia a facut progrese pentru comasarea alegerilor si reducerea numarului de parlamentari

Premierul Boc a fost intrebat, dupa sedinta coalitiei, daca isi va asuma raspunderea pe comasarea alegerilor si reducerea numarului de parlamentari.

„Pot doar sa spun un lucru: astazi am facut progrese importante pe doua teme – comasarea alegerilor si reducerea numarului de parlamentari. Cand vom avea proiecte intr-o forma concreta, vom discuta mai multe detalii”, a spus Boc.

Verestoy: Vor fi 388 de parlamentari. Coalitia nu a discutat despre asumarea raspunderii

Senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat luni pentru MEDIAFAX ca in sedinta coalitiei s-a stabilit de principiu reducerea la 388 a numarului de parlamentari – 300 deputati si 88 senatori – si ca nu s-a discutat despre asumarea raspunderii pe pachetul de legi electorale.

„Coalitia a cazut de acord asupra a trei principii, respectiv: 300 de deputati, 88de senatori si un vot compensat pe liste de aproximativ o treime. Aceasta treime va depinde de rezultatul inregistrat la referendum pe care il vom avea abia in luna ianuarie. in cel mai scurt timp cu putinta, coalitia va elabora legile necesare pentru a fi promovate in Parlament”, a declarat Verestoy.

El a precizat ca in sedinta de luni a coalitiei nu s-a discutat despre asumarea raspunderii Guvernului pe pachetul de legi electorale.

„Sunt convins ca partidele din coalitie au forta necesara pentru a adopta pachetul de legi privind comasarea alegerilor si reducerea numarului de parlamentari, prin procedurile parlamentare obisnuite”, a adaugat senatorul UDMR. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here