Scandal in Parlament, la motiune. Hasotti a propus o declaratie fata de mesajul premierului Ungariei

0
635

Scandal in Parlament, la ora transmiterii acestei stiri, dupa ce liberalul Puiu Hasotti a propus adoptarea unei declaratii fata de un mesaj al premierului ungar Viktor Orban, iar Anastase i-a luat microfonul lui Geoana in timp ce acesta anunta rezultatul votului pentru introducerea pe ordinea de zi. Propunerea lui Puiu Hasotti ca Parlamentul sa adopte o Hotarare de protest fata de mesajul premierului Ungariei a fost acceptata.

Dupa aproape jumatate de ora de controverse si negocieri informale asupra posibilitatii modificarii ordinii de zi inaintea votarii motiunii de cenzura, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat ca propunerea lui Hasotti a fost acceptata cu 219 voturi.

„Cu 212, ma corecteaza doamna presedinte a Camerei Deputatilor”, a adaugat el.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a reluat discutiile pe tema propunerii avansate de Puiu Hasotti, el precizand ca Parlamentul se afla intr-un moment procedural, in conditiile in care, conform anuntului de dinaintea pauzei de consultari, a existat o exprimare de vot care a intrunit 212 voturi „pentru” modificarea ordinii de zi.

Geoana a aratat ca problema cea mai importanta nu consta in modificarea ordinii de zi, ci in continutul declaratiei, intrucat adoptarea acesteia va angaja Parlamentul si statul roman, el apreciind ca este obligatorie consultarea specialistilor si a membrilor comisiilor de politica externa.

Geoana a precizat ca da curs solicitarii de acordare a unei pauze de consultari de 15 minute pentru consultari pe marginea continutului declaratiei.

in acest moment a intervenit presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, care a mentionat ca ea este cea care conduce lucrarile.

„Procedural, presedintele Camerei, din nefericire, e cel care conduce. Dupa 15 minute revenim in procedura. Nu s-a efectuat niciun vot. A fost anuntat un vot «pentru», nu a intrebat nimeni nici «impotriva», nimic”, a spus Anastase.

Geoana a continuat spunand ca solicita specialistilor si membrilor comisiilor de politica externa sa se intalneasca pentru a discuta asupra continutului declaratiei propuse de Hasotti.

Hasotti a propus adopatarea de catre Parlament a unei declaratii prin care sa se exprime indignarea si stupefactia fata de continutul iredentist si antiromanesc al mesajului premierului ungar Viktor Orban, ceea ce a determinat o discutie pe procedura.

La un moment dat, Geoana a spus la vot introducerea pe ordinea de zi a declaratiei propuse de Hasotti, iar in timp ce presedintele Senatului anunta rezultatul votului care a fost exprimat prin ridicare de mana, Roberta Anastase a venit din plen la prezidiu. Ea a preluat locul lui Ioan Oltean, i-a tras microfonul lui Geoana si a spus ca nu el conduce sedinta.

Numerosi parlamentari s-au ridicat din banci si se afla la prezidiu, unde poarta discutii in contradictoriu.

intre timp, Mircea Geoana le-a solicitat parlamentarilor sa se retraga de la prezidiu, precizand ca se va lua o decizie dupa o discutie informala a liderilor de grupuri.

Deputatul PSD Radu Moldovan a citit mesajul transmis ardelenilor de premierul Ungariei, Viktor Orban, desi nu se cazuse inca de acord daca Parlamentul va adopta o hotarare de protest fata de acest mesaj.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a respins propunerea PSD si PNL de modificare a ordinii de zi a plenului pentru adoptarea unei hotarari de protest fata de mesajul lui Viktor Orban.

Pe langa invocarea unor prevederi regulamentare, potrivit carora ordinea de zi nu poate fi modificata in timpul procedurii dezbaterii si votului motiunii de cenzura, Frunda a afrimat si ca adoptarea acestei hotarari ar trebui amanata, pentru ca senatorii si deputatii sa aiba cunostinta si de mesajul fata de care ar urma sa se protesteze.

in replica, deputatul PSD Radu Moldovan a venit la microfon si a citit mesajul respectiv, care se incheia cu cuvintele:

„Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost. Ardealul a fost luat de la noi de puterile si tarile care au avut un scop bine definit, de a atata natiunile si a desena granite la care ei sa fie in continuare dirijori”.

PSD si PNL au insistat pentru adoptarea hotararii de protest, chiar cu riscul suspendarii sedintei in care urma sa se voteze motiunea de cenzura pe care au depus-o.

Senatorul PNL Puiu Hasotti a declarat, in acest sens, ca pentru USL adoptarea acestei declaratii a Parlamentului este mai importanta decat motiunea de cenzura. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here