Japonia: Elicopterele armatei au varsat apa peste doua reactoare ale centralei Fukushima

0
653

Elicoptere ale armatei japoneze au varsat joi dimineata o importanta cantitate de apa peste doua reactoare ale centralei Fukushima, in incercarea de a raci barele de combustibil care ameninta sa intre in fisiune, potrivit imaginilor transmise de televiziunea publica NHK in direct. Elicopterele, de tip CH-47 Chinook, au survolat centrala si au varsat in patru randuri 7.500 de litri de apa peste reactoarele avariate 3 si 4, potrivit imaginilor.

Nicio informatie nu era disponibila imediat cu privire la reusita operatiunii.

Aceasta operatiune, care urma sa fie continuata, este efectuata de compania Tokyo Electric Power (TEPCO), exploatantul acestei instalatii nucleare, care se confrunta cu o serie de probleme grave. Ea urmareste sa impiedice combustibilul uzat de la reactorul 4, care, in prezent, a ramas fara apa, sa devina extrem de periculos si sa antreneze un accident major.

Aceste bare de combustibili uzati, care continua sa degajeze, in continuare, multa caldura, se afla intr-un bazin situat in partea superioara a reactorului, care a fost oprit pentru operatiuni de mentenanta inca inainte de cutremurul urmat de un tsunami devastator.Reactorul 3 a fost, de asemenea, avariat de o explozie de hidrogen, luni. Acoperisul si anumite portiuni ale peretelui exterior au fost luate de suflul exploziei, iar containerul de protectie ar putea fi avariat.

O incercare precedenta de utilizare a elicopterelor a fost abandonata, miercuri, din cauza nivelului de radioactivitate prea ridicat de deasupra centralei.

Autoritatile intentioneaza, de asemenea, sa utilizeze joi o cisterna dotata cu tun de apa pentru a stropi reactorul 4.

Un vehicul special apartinand Politiei Municipale Tokyo a sosit in apropierea centralei, in noaptea de miercuri spre joi, urmand sa fie utilizat pentru executarea acestei operatiuni inedite.

TEPCO a explicat joi ca prioritatea sa este sa restabileasca alimentarea electrica, pentru a activa, din nou, sistemele de racire, cazute in pana, in urma cutremurului cu magnitudinea 9 si valului tsunami de vineri.

„Nu putem spune cand se va intampla, dar vrem sa restabilim (alimentarea cu) energie electrica cat mai rapid posibil”, a declarat Naohiro Omura, un purtator de cuvant.

„Daca merge, vom fi in masura sa activam mai multe pompe electrice si sa deversam apa in reactoare si in bazinele pentru combustibili uzati”, a adaugat el.

In acest scop, TEPCO actioneaza impreuna cu Tohoku Electric Power, compania de electricitate care deserveste regiunea de nord-est a Japoniei. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here