Rusia obliga Ucraina sa isi plateasca in avans factura la gaze

0
750
gazprom

Rusia a introdus luni un sistem de plata in avans a livrarilor de gaze naturale catre Ucraina, dupa expirarea ultimatumului, ceea ce inseamna ca-i va mai furniza doar volume platite in avans, a anuntat gigantul Gazprom. Grupul rusesc a anuntat luni ca a avertizat Comisia Europeana (CE) in legatura cu „posibile perturbari” in aprovizionare, in cazul in care Ucraina, careia Rusia a decis sa inceteze sa-i mai furnizeze gaze neplatite in avans, preleveaza gaze din volumele aflate in tranzit, informeaza Mediafax.

Dupa ce ultimatumul impus Kievului in vederea platii unei datorii in valoare totala de 4,5 miliarde de dolari a expirat la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei), „Gazprom, in virtutea contractului in vigoare, a trecut Naftogaz la un sistem de preplata pentru livrari de gaze”, a anuntat grupul rus intr-un comunicat.

„Nicio plata aferenta lunii iunie nu a fost efectuata. incepand din aceasta zi (luni), societatea ucraineana mai primeste doar volumele pe care le va fi platit”, a adaugat grupul, fara sa precizeze care sunt consecintele imediate.

Decizia Gazprom risca sa conduca la perturbari ale livrarilor de gaze naturale rusesti catre Europa, dintre care aproape jumatate tranziteaza teritoriul ucrainean, ca in precedentele conflicte gazifere, in 2006 si 2009.

Grupul rusesc afirma ca operatorul ucrainean Naftogaz „este obligat sa garanteze tranzitul” catre Europa, in virtutea contractului in vigoare si la volumele prevazute.

„Comisia Europeana a fost informata in legatura cu posibile perturbari ale tranzitului, in cazul in care Naftogaz ia din gazele destinate tranzitului”, a anuntat Gazprom.

Aproximativ 15% din gazele naturale consumate in UE tranziteaza teritoriul ucrainean, iar precedentele „razboaie ale gazelor naturale” dintre Moscova si Kiev, in 2006 si 2009, au perturbat aprovizionarea UE.

Kievul a refuzat sa accepte cresterea pretului decisa de catre Moscova dupa instalarea la putere a liderilor prooccidentali, la sfarsitul lui februarie, o consecinta a demiterii fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici. Mia de metri cubi de gaze naturale a fost scumpita atunci de la 268 la 485 de dolari, un pret fara echivalent in Europa. Ca „ultima oferta”, Moscova a propus pretul de 385 de dolari.

O noua sedinta de negocieri care a avut loc duminica seara la Kiev s-a incheiat cu un esec.

Aceasta decizie urmeaza sa aiba pentru moment repercusiuni limitate asupra Ucrainei, care a acumulat, in ultimele saptamani, rezerve in stocuri subterane. in plus, consumul este redus in aceasta perioada, in care nu se recurge la sisteme de incalzire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here