Rubla- moneda cu cea mai puternica apreciere din Europa

0
802

Euro- in depreciere fata de majoritatea monedelor lumii. Dintre monedele tarilor Europene, Zlotul polonez- pe locul al doilea, dupa Rubla, ca apreciere fata de Euro. Comparativ cu monedele importante ale lumii, Euro s-a depreciat cel mai mult fata de Dolarul Canadian. Leul – in plutonul majoritar, ca si procent de apreciere fata de moneda europeana.

 

«Puterea economica a Rusiei cunoaste o crestere semnificativa, iar Rubla se intareste atat fata de Euro, cat si fata de Dolarul American. in primul trimestru al acestui an, dintre monedele din Europa, Rubla a inregistrat cea mai mare apreciere fata de Euro, caderea generala a monedei europene fiind «dublata>> de performantele inregistrate de economia rusa ”, a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.
La inceputul anului, perechea EURRUB (Euro- Rubla) inregistra un nivel de 43,2535 Ruble pentru 1 Euro, pentru ca, la 31 martie, cotatia sa scada la 39,7623 Ruble pentru 1 Euro, marcand o depreciere a monedei Euro de 8,0715% fata de Rubla. Rubla a crescut in primul trimestru si fata de Dolarul American, cu 2,5825%, cu toate ca Dolarul American s-a apreciat puternic fata de majoritatea monedelor lumii.
Rusia a iesit tehnic din criza economica inca din 2009, inregistrand cresteri economice in ultimele doua trimestre, iar pentru anul in curs previziunile de crestere economica a Rusiei sunt de minim 3,1%, comparativ cu 0,7% pentru Zona Euro. Rusia a inregistrat de asemenea o serie de rezultate pozitive si in anul curent : inflatia a scazut in martie la o rata anualizata de 6,5%, atingand astfel cel mai scazut nivel din ultimii 12 ani, tot in martie- serviciile au cunoscut cea mai mare rata de crestere din octombrie 2009 si pana in prezent etc.
« Cresterea recenta a pretului petrolului, ca urmare a semnalelor de revigorare economica venite in special din SUA, a sprijinit intarirea Rublei (Rusia fiind cel mai mare furnizor de energie din lume), dar nu a fost cauza principala : Rubla s-a apreciat constant in acest an, chiar si in perioada in care pretul petrolului a inregistrat o scadere semnificativa », subliniaza analistii X-Trade Brokers Romania.
Dintre monedele europene, Zlotul Polonez a marcat cea de-a doua apreciere importanta fata de Euro, in primul trimestru al acestui an, respectiv de 6.1534%. Majoritatea monedelor europene au inregistrat aprecieri fata de Euro cuprinse intre 2-5% : Coroana Suedeza 4,7138%, Francul Elvetian 4,0127%, Coroana Ceha 3,6116% etc. Leul s-a apreciat fata de Euro cu 3,4431% in primul trimestru, pe care l-a inceput cu un nivel de 4,2258 Lei pentru 1 Euro si l-a incheiat cu 4,0803 Lei pentru 1 Euro, conform cotatiilor inregistrate de platforma X-Trade Brokers. Dintre monedele Est-Europene, Forintul a cunoscut cea mai scazuta apreciere in primele trei luni ale anului, de 1,9286% fata de Euro.
« Aprecierea monedelor Est Europene nu este un factor care sa favorizeze economiile acestora, in primul rand pentru ca descurajeaza exporturile ; exceptie face Rusia, care, fiind cel mai mare exportator de petrol din lume… exporta oricum, petrolul fiind o marfa cu o cerere si un pret in crestere », a precizat Victor Safta.
Dintre monedele importante ale lumii tranzactionate pe platforma X-Trade Brokers, in primul trimestru Euro s-a depreciat cel mai mult fata de Dolarul Canadian, respectiv cu 8,8116%. in plutonul secund s-au situat deprecierile fata de Dolarul American (5,5524%) si, respectiv, Yenul Japonez (5,0557%). Fata de Lira Sterlina, aflata la randul sau intr-un puternic proces de depreciere, Euro a ramas aproximativ constant, inregistrand o depreciere de doar 0,2%.
« Piata a fost extrem de volatila in primul trimestru, o multime de perechi valutare inregistrand variatii de 7- 14% intre cotatiile minime si, respectiv, maxime. Tendinta se va mentine si in trimestrul al doilea, dar ne asteptam ca, in lipsa unor evenimente majore, volatilitatea sa fie ceva mai scazuta decat in primele trei luni ale anului, care <<au absorbit>> deja influentele schimbarilor majore inregistrate de principalele economii ale lumii », a aratat Victor Safta.
****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, care s-a extins in alte sase tari europene: Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania si Romania, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport contracte tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB detine platforme on-line de exceptie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii, iar echipele locale ofera gratuit cea mai competenta consultanta de profil.
La nivel european, X- Trade Brokers are peste 15.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 20 miliarde Euro.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzactii de minim 800 milioane Euro pe luna pana la sfarsitul anului in curs. 
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here