Romanii au scos din bancomate, de sarbatori, mai multi bani decat anul trecut. Poate fi considerat, acesta, un semn al iesirii din criza?

0
623
bancomat-bani-cod-pin

bancomat-bani-cod-pinRetragerile mai mari de la bancomate arata o crestere a cheltuielilor de sarbatori fata de anul anterior, ceea ce poate insemna o revenire a consumului si a increderii.

BRD, Raiffeisen, Volksbank, Alpha Bank, ING Bank si Banca Romaneasca afirma ca retragerile de cash de la bancomate au crescut intre 8% si 45% in perioada 15-22 decembrie 2011, fata de aceeasi perioada a anului anterior. Acesta este primul indicator care arata o revenire a consumului.

Spre exemplu, de pe cardurile ING Bank au fost retrasi in perioada 15-22 decembrie 2011 aproape 237 milioane de lei (55 mil. euro), cu 21% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. ING are un portofoliu de peste un milion de carduri de credit si debit. Media retragerilor este un plus de 20%.Austriecii de la Raiffeisen au anuntat la randul lor o crestere cu 25% a sumelor retrase de pe carduri, dar nu au precizat volumul exact. O crestere mai mare a fost consemnata de Banca Romaneasca, un jucator de talie medie cu actionariat elen, de pe cardurile bancii fiind retrasi 16 milioane de lei in saptamana de dinaintea Craciunului, cu 45% peste nivelul din perioada corespunzatoare din 2010.

Cresterile de doua cifre raportate de bancheri vin in conditiile in care inflatia a crescut cu mai putin de 3,5%, potrivit ultimelor date disponibile, ceea ce arata ca de fapt romanii au cumparat mai mult. Avand in vedere ca veniturile nu au crescut substantial, cheltuielile suplimentare au fost sustinute in buna masura din banii economisiti pe parcursul anului. (Mediafax)

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here