Ce surprize ne va oferi cursul de schimb leu/euro in 2012? Afla opiniile bancherilor!

0
718
leu-euro-moneda-schimb

leu-euro-moneda-schimbCursul de schimb va continua sa fie relativ stabil in acest an, evolutia urmand sa oscileze pe palierul 4,25 – 4,35 lei/euro, usor mai ingust decat cel inregistrat anul trecut. Insa, exista riscul testarii unor niveluri mai ridicate, spre 4,4 lei/euro,

in cazul unei aversiuni extreme fata de risc, in opinia analistilor.
In privinta cotatiei leului in raport cu dolarul american, prognozele analistilor se plaseaza pe coridorul 3,1-3,46 lei/dolar, iar pentru francul elvetian estimarile oscileaza in jurul a 3,4 lei/franc.

Anul trecut, leul s-a dovedit mult mai stabil decat celelalte monede din regiune, rezerva valutara a BNR de aproximativ 32 mld. euro permi­tand interventii lejere de temperare a presiunilor pe curs. Leul s-a depreciat in 2011 cu doar 0,8% fata de euro, cu 4,2% fata de dolar si cu 3,8% fata de francul elvetian.

„Ne asteptam la o depreciere foarte modesta fata de euro si probabil concentrata catre finalul anului pe fondul tensiunilor externe accentuate de incertitudinea obisnuita a unui an electoral. Romania a ajustat o parte notabila a dezechilibrelor sale, insa modelul sau de crestere economica continua sa para riscant cat timp tensiunile din zona euro persista”, a comentat Vlad Muscalu, economist la ING Bank.

Prognozele ING Bank pentru finele anului sunt: 4,25 lei/ euro, aproape 3,3 lei/dolar si in jur de 3,4 lei/franc elvetian.

Nivelul cursului este destul de greu de suportat de catre cei care au luat credite in valuta in 2007 si 2008, cand cotatia era cu 20% mai jos, problemele reflectandu-se in cresterea continua a restantelor. BCR, cea mai mare banca dupa active, prognozeaza pentru sfarsitul anului cotatii de 4,32 lei/euro si 3,46 lei/dolar.

Economistul-sef al BRD-SocGen Florian Libocor se asteapta la o evolutie relativ stabila a cursului in acest an, in intervalul 4,1-4,3 lei /euro. (Mediafax)

 

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here