Romania straluceste la Bienala de Arhitectura de la Venetia 2010

0
190
arhitectura-viena

arhitectura-vienaProiectul „1:1, Exhibiting space”, care reprezinta Romania la cea de-a XII-a Bienala de Arhitectura de la Venetia, ce a fost vernisat vineri in Pavilionul Romaniei gazduit in Giardini di Castello, a starnit admiratia presei britanice de specialitate, informeaza bdonline.co.uk.

Cea de-a XII-a editie a Bienalei de Arhitectura de la Venetia se desfasoara in perioada 29 august – 21 noiembrie, sub genericul „People Meet in Architecture”, propus de curatoarea japoneza Kazuyo Sejima. in viziunea acesteia, bienala va fi un forum al ideilor contemporane, cu accent pe modul in care sunt concepute proiectele de arhitectura si pe atmosfera pe care acestea o creeaza.

Pentru Romania, aceasta editie are semnificatia unei premiere la Bienala de Arhitectura: participarea cu doua proiecte nationale, unul gazduit de Pavilionul national din Giardini di Castello („1:1, Exhibiting space”) si celalalt, de Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU) de la Venetia („Superbia”).

Potrivit site-ului britanic bdonline.co.uk, standul Romaniei din Giardini di Castello s-a detasat net de pavilioanele celorlalte tari, remarcandu-se prin originalitate si prin executia „solida” a unei idei unice.

In opinia specialistilor britanici, Romania ar trebui sa primeasca o mentiune speciala la Bienala de Arhitectura de la Venetia, nu doar pentru ca are cea mai tanara echipa de arhitecti din istoria evenimentului – media de varsta a arhitectilor ce fac parte din echipa al carei proiect a castigat selectia nationala fiind de 25-26 de ani -, ci si pentru ca „a avut curajul de a urma cu rigurozitate o idee singulara cu o claritate convingatoare”.

Proiectul selectat pentru Pavilionul Romaniei, „1:1, Exhibiting Space”, este semnat de Ciprian Rasoiu, Romina Grillo, Liviu Vasiu, Tudor Vlasceanu – care este si curator – si Matei Vlasceanu. Proiectul consta intr-o constructie de mari dimensiuni, ce se intinde pe o suprafata de 94 de metri patrati, imprejmuita de un coridor pe care vizitatorii pot trece si viziona expozitia prin vizoare. in interior poate patrunde, printr-o usa, cate un vizitator, care va personaliza spatiul. Suprafata de 94 de metri patrati nu este aleasa intamplator, ci a fost determinata, din calculele facute de echipa de arhitecti, drept „spatiul vital al unui om din Bucuresti”. Proiectul prezinta arhitectura ca spatiu printr-un joc de volume, lumina si umbra.

In opinia presei britanice, echipa Romaniei are sanse mari de a se impune si in cursa pentru un premiu neoficial – Leul de Aur pentru cel mai bun cadou promotional -, deoarece cadourile promotionale oferite in pavilionul romanesc (pungi, tricouri etc.) au fost extrem de apreciate de vizitatori. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here