Romania nu are "nicio resursa" sa imbunatateasca situatia privind inundatiile

0
748
pusculita-sparta

pusculita-spartaPresedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la Radio Romania, ca Romania nu are „nicio resursa” sa imbunatateasca situatia pentru alte eventuale inundatii, el afirmand ca trebuie continuat procesul de restructurare a cheltuielilor bugetare.

„Acum, dupa aceste inundatii, asa cum au fost ele, nu avem nicio resursa sa imbunatatim situatia pentru alte eventuale inundatii la toamna sau la anul. La anul vom avea exact aceeasi problema. Nu o spun cu cinism. O spun ca un semnal de alarma si cu ingrijorare. Daca nu facem ceva cu restructurarea cheltuielilor bugetare, nu vom putea face nimic”, a declarat Traian Basescu la Radio Romania.

El a mai spus ca, pentru diminuarea efectelor inundatiilor din aceasta perioada, „este foarte dificil de anticipat ce resurse vor fi”.

„A venit momentul adevarului, in care sa spunem lucrurile cinstit, sa mergem in buget, in acele zone care ne iau orice perspectiva de dezvoltare a tarii. S-a tot evitat sa se spuna cinstit cum stam.

Noi suntem o tara care cheltuieste din bugetul de stat 30% pentru salariile in sectorul bugetar, 41% pentru sistemul de protectie sociala, in care includem si pensiile, 5% serviciul datoriei publice, care inseamna dobanzile si 5% subventii. Numai enumerarea acestora arata ca 80% din veniturile bugetului de stat are destinatie fixa. Ne mai raman 20% din care trebuie sa facem sa functioneze educatia, sanatatea, politia si toate institutiile statului. Cinstit vorbind, oricat am fi de demagogi, si la politicieni e o pasiune (…), realitatea e ca ne ducem tot venitul pe consum. Daca nu restructuram cheltuielile bugetului de stat, nu vom avea de unde sa facem mare lucru”, a mai spus Basescu.

Toate veniturile din Romania trebuie impozitate, „ca in orice tara civilizata”

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca toate veniturile din Romania trebuie impozitate, iar, in acest sens, Guvernul ar trebui ca de la 1 ianuarie 2011 sa nu vina cu propuneri de marire a TVA, ci cu decizii de impozitare a tuturor veniturilor, inclusiv a pensiilor, „ca in orice tara civilizata”.

Cresterea TVA a fost o greseala pentru ca „nu a operat cancerul din sistemul bugetar”

Potrivit presedintelui, cresterea TVA a fost o greseala pentru ca „nu a operat cancerul din sistemul bugetar”. „Mi-am asumat anuntul cu reducerea pensiilor. Exista si varianta impozitarii pensiilor. Saracia pensionarilor e de 15%, iar in zona tinerilor e mai mare. 800.000 de oameni care nu au contribuit niciodata beneficiaza de pensie”, a declarat Basescu.

Daca am privatiza companiile la care statul mai este actionar tot pentru consum ar fi o crima

Basescu a mai declarat ca nu este de acord sa se mai faca privatizari, iar veniturile astfel obtinute sa se duca pentru consum.

„Daca am privatiza companiile la care statul mai este actionar tot pentru consum ar fi o crima. Parlamentul, daca era corect, acum ar fi avut o alta atitudine legata de cresterea TVA. Au preferat demagogia”, a afirmat presedintele.

BNR va tine un curs de schimb convenabil atat populatiei, cat si exportatorilor

Potrivit lui Basescu, masura majorarii TVA va eroda puterea de cumparare a populatiei mai mult decat ar fi facut-o scaderea pensiilor.

Presedintele a mai spus ca inflatia nu va fi generata de politica monetara, ci de cea fiscala. „Putem avea totala incredere. Va pot spune in mod cert ca BNR va tine un curs de schimb convenabil atat populatiei, cat si exportatorilor”. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here