Romania asteapta un calendar al aderarii la Schengen din partea presedintiei ungare a UE

0
600
pasaport_paspoort

pasaport_paspoortPremierul Emil Boc i-a spus presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, ca Romania asteapta din partea presedintiei in exercitiu a UE, detinuta de Ungaria, stabilirea calendarului aderarii la Spatiul Schengen, sustinand ca Guvernul a facut ceea ce era necesar pentru securizarea granitelor.

Boc s-a intalnit, joi, la Palatul Victoria, cu presedintele Consiliului European si a insistat ca Romania sa beneficieze de o evaluare corecta in ceea ce priveste aderarea la Spatiul Schengen.

„Suntem constienti de faptul ca Romania va fi granita externa a Uniunii Europene, vom face tot ceea ce este necesar si am facut deja tot ce era necesar din punct de vedere tehnic. Dorim doar sa avem o evaluare corecta in Uniune privind aderarea la Schengen, fara a fi legata de alte subiecte care nu tin de problematica Schengen. Asteptam din partea presedintiei ungare in exercitiu un calendar al aderarii la spatiul Schengen”, a afirmat premierul Boc.

Presedintele Consiliului European a apreciat progresele Romaniei in ce priveste aderarea la Schengen si a aratat ca aceasta reprezinta o prioritate si pentru presedintia ungara a UE.

„Am fost asigurat de premierul Ungariei ca va face demersurile necesare la nivelul presedintiei pentru a fi posibila aderarea Romaniei si Ungariei daca toate conditionalitatile sunt indeplinite si ca va face o mare prioritate din acest proces al aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen”, a afirmat Herman van Rompuy.

Cei doi demnitari au discutat si cu privire la politica de securitate energetica a UE, Boc amintind ca pentru Romania doua proiecte prioritare in domeniu sunt Nabucco si AGRI.

Dupa vizita la Bucuresti, oficialul european va pleca la Bruxelles, unde are programata in cursul dupa-amiezii o intrevedere cu premierul rus Vladimir Putin.

Presedintele Consiliului European se va intalni, ulterior, cu premierul Ungariei, Viktor Orban. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here