Clientii de lux straini inteleg piata imobiliara mai bine decat cei locali

0
709

Expatii sau investitorii straini sunt clientii preferati ai agentiilor imobiliare. Ei isi folosesc viziunea globala, simt ofertele si semneaza contractele in timp record pentru aceasta perioada, in timp ce clientii romani inca incearca marea cu degetul, cautand super-oferte si acolo unde nu sunt, dupa cum reiese din statisticiule agentiei imobiliare Vission House.

Clientii de lux romani sunt mai zgarciti dar mai pretentiosi.
Clientii straini au pretentii, dar platesc pentru ele. Clientii romani au pretentii, dar nu au bani. Ei si-au injumatatit bugetele de achizitii pentru locuinte. Cu aceiasi bani cu care in 2008 ar fi acceptat macar o bucatica mica din zone exclusiviste, ei cauta acum doar locuinte care intrunesc fiecare criteriu de pe o lista lunga de preferinte. De cealalta parte, strainii care muncesc sau investesc in Romania au decis ca preturile de pe piata sunt atat de mici incat in loc sa inchirieze locuinte in care sa stea, mai bine cumpara. “Multi dintre ei sunt in Romania de ani buni deja si inteleg cum merg lucrurile. Ei simt ca s-a atins deja un punct foarte de jos in privinta preturilor si aleg sa profite de oportunitate. Multi au decis sa cumpere in loc sa stea in chirie. Astfel, peste alti cativa ani, poate chiar 10 ani, cand pleaca din tara, vor vinde si vor face si un profit.„ spune Andrei Rusu, director Vission House. Calculul strainilor este simplu: chiriile de lux au scazut cu cel mult 15-20% in ultimii ani, pe cand preturile de vanzare s-au injumatatit. Au existat chiar situatii in care chiriile nu au scazut deloc. in imobilele noi, de exemplu, care ofera toate facilitatile unei locuinte exclusiviste. “Apartamentele care satisfac pretentiile unui expat sau ale unui om de afaceri strain sunt destul de rare in ansamblurile rezidentiale noi. Ei cauta mai mult in zona de nord, apartamente, nu case. Majoritatea sunt familii cu un copil, si atunci se orienteaza spre 3 camere. Iar cele mai multe proiecte din Herastrau sunt finalizate si ocupate. Tocmai de aceea, proprietarii nu lasa la pret.”, continua Andrei Rusu, director Vission House.

Companiile platesc pentru chiriile expatilor si 2.800 euro/luna

Cele mai multe companii si-au redus costurile pentru exapti. Majoritatea bugetelor se incadreaza intre 1.500 -2.000 euro/luna pentru trei camere. “Mai jos de aceste sume, nu merge nimeni.  Pragul inferior este si asa foarte jos. Un apartament de 3 camere dorit de straini are o valoare de piata de cam 300.000 euro. Daca inchiriezi mai ieftin de atat, nu renteaza investitia.”, spune Andrei Rusu, director Vission House. Exista insa si unele companii care sunt dispuse sa plateasca mai mult pentru top managerii lor. “Cautam acum o locuinta pentru un manager japonez. Bugetul este de 2.800 euro, bani in care trebuie incluse si cheltuielile curente lunare, de la menaj la intretinere. Daca nu gasim un proprietar care sa aiba o asemenea oferta, trebuie sa negociem cu proprietarii care ofera chirii mai ieftine astfel incat sa accepte sa primeasca mai multi bani dar in schimb sa achizitioneze pentru client absolut orice are acesta nevoie, de la covoare la plasme sau jacuzzi.”, spune Andrei Rusu, director Vission House.

Cat costa zonele de lux azi?

Oferte vanzare                                                                                    Oferte Inchiriere

2 camere Aviatorilor  80mp – 125.000euro                              2 camere Herastrau 80mp  – 800euro/luna

3 camere Primaverii 115mp – 245.000euro                           3 camere Aviatorilor 120mp – 1.200euro/luna

4 camere Primaverii 185mp – 420.000euro                          4 camere Primaverii  150mp – 1.500euro/luna

Vila Primaverii 900mp – 2.200.000euro                                    Vila Aviatorilor 300mp – 3000euro/luna

Loredana Albu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here