Romania a urcat o pozitie in topul preferintelor investitorilor

0
835
monede-actiuni-investitie

Romania ramane una din cele mai atractive piete pentru investitori, urcand cu o pozitie in topul Deloitte Central Europe Top 500, pe locul al patrulea, dupa ce numarul companiilor romanesti din clasament a urcat de la 42 la 46, cu o crestere a veniturilor totale de circa 7%, la 46 miliarde euro.

Cele mai mari companii din Romania prezente in Top 500, aflat la a noua editie, au inregistrat o rata medie anuala de crestere a veniturilor de 5,3%, comparativ cu media pe regiune de 0,3%.

in timp ce veniturile totale ale firmelor romanesti au crescut cu 7%, cele ale tuturor companiilor prezente in Top 500 au scazut cu 1,8% fata de anul trecut, la 682 miliarde euro.

Totodata, 30 de companii romanesti au urcat in clasament fata de anul anterior si 8 companii noi au intrat in clasament.

„Locul pe care Romania il ocupa in Deloitte CE Top 500 reflecta, in mod cert, gradul de interes al investitorilor, precum si buna sa pozitionare. Cu o crestere microeconomica constanta, Romania se situeaza printre campionii regionali in ceea ce priveste cresterea economica. Este de asteptat ca aceasta evolutie sa continue, dar acest lucru depinde foarte mult de stabilitatea politica, legislativa si fiscala a tarii, care reprezinta elemente-cheie pentru o dezvoltare semnificativa a mediului economic si de afaceri”,a declarat intr-un comunicat Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte Romania.

Topul include 18 tari din Europa Centrala si Ucraina, cu 500 de companii, 50 de banci si 50 de companii de asigurare.

Industria energiei si a resurselor a contribuit cel mai mult la pozitia Romaniei in clasament, cu venituri cumulate de 18,94 miliarde euro, urmata de industria de bunuri de larg consum si transporturi cu aproape 13,38 miliarde euro, industria prelucratoare cu circa 9,53 miliarde euro, tehnologie, media si telecomunicatii cu 2,85 miliarde euro si industria de sanatate cu 1,31 miliarde euro.

Cea mai mare crestere a inregistrat-o Auchan, care a urcat 217 de locuri, pana pe pozitia 237, in timp ce Enel, Oscar Downstream si Interagro nu au mai intrat anul acesta in clasament.

in ceea ce priveste actionariatul companiilor romanesti prezente in clasament, cele mai multe sunt multinationale (36) si numai trei reprezinta entitati detinute de antreprenori romani.

„Statistica arata ca activitatea antreprenoriala s-a intensificat, iar procentul celor care intentioneaza sa-si deschida o afacere in urmatorii trei ani este cel mai mare din regiune. Cu toate acestea, faptul ca in clasament avem doar trei companii romanesti detinute de antreprenori locali este un semn ca disponibilitatea resurselor este inca scazuta si politicile publice nu sunt suficient de incurajatoare pentru asumarea unor riscuri de ordin financiar”, apreciaza George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here