Ritm imobiliar alert in Galati

0
1774

Primul gând pe care îl ai atunci când auzi despre Galați este, cel mai probabil, că acesta este un oraș unde prețurile pe segmentul imobiliar sunt, în mare, cât se poate de accesibile. În realitate, deși pe plan local pragul psihologic de 1.000 de euro/mp nu a fost încă atins, prețurile au evoluat în ultimii cinci ani într-un ritm destul de alert. Astfel, pe parcursul ultimului trimestru se putea observa deja un avans cu 45% în cazul apartamentelor, similar cu cel înregistrat la nivelul pieței din Timișoara, una dintre cele mai efervescente din țară.

 

Doar în prima jumătate a anului 2019 oferta imobiliară disponibilă la nivelul orașului Galați a cuprins circa 1.000 de proprietăți. Numărul caselor și apartamentelor scoase la vânzare îl depășea cu 15% pe cel înregistrat în perioada similară a lui 2018, iar cel al terenurilor care așteptau noi proprietari cunoștea un avans cu 20%.

Analizând mai în detaliu piața rezidențială locală putem observa că în intervalul ianuarie-iunie cumpărătorii aflați în căutarea unei locuințe au avut de ales din aproape 430 de apartamente noi și vechi, oferta fiind cu aproape 10% mai variată față de cea raportată în primele șase luni ale anului trecut.

Prețul mediu solicitat de proprietari s-a menținut în jurul valorii de 735 de euro/mp, după o creștere înregistrată în ultimele 12 luni. Să luăm câteva exemple concrete. Cele mai ieftine apartamente cu 2 camere situate în imobile construite înainte de anul 2000 au putut fi achiziționate cu mai puțin de 40.000 de euro în zonele Micro 39-Micro 40-Micro 38, Micro 19 și Țiglina 1-Țiglina 2, potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, platforma Imobiliare.ro de real estate intelligence. La polul opus s-au aflat cartiere precum I.C. Frimu-Siderurgiștilor și Mazepa 1-Mazepa 2 unde apartamentele vechi s-au vândut cu cele mai mari prețuri, respectiv cu peste 47.000 de euro.

Pe segmentul rezidențial nou, proiectele dezvoltate în ultima perioadă au fost unele de mici dimensiuni, iar unitățile cu 2 camere au fost scoase la vânzare la prețuri mult mai scăzute față de cele amplasate în clădiri vechi din oraș. Astfel, gălățenii au putut găsi apartamente cu două camere chiar și cu 25.000 de euro în zona Micro 19 sau cu 27.000 de euro în I.C. Frimu-Siderurgiștilor.

Cele mai scumpe apartamente cu 2 camere au fost scoase la vânzare, așa cum era de așteptat, în zona centrală și în apropierea falezei. Aici prețul mediu solicitat de proprietari a ajuns în prima jumătate a anului la 77.000 de euro.

Mai mult, au existat apartamente cu 3 camere în zona ultracentrală pe care doar cumpărătorii cu un buget destul de generos au putut să le achiziționeze. Prețurile au ajuns chiar și la 140.000 de euro, practic echivalentul unui penthouse în București.

Ar mai fi de menționat și faptul că apartamentele stau în piață între 4 și 10 luni în Galați înainte să își găsească un cumpărător, dar și că marja de negociere este în creștere, ajungând într-un an de la 5% la 5,4%.

Cât despre chirii, acestea se mențin, în medie, la valoarea de 5 euro/mp în creștere de la 4,2 euro/mp în primul semestru al anului trecut.

Oferta de case este mai restrânsă, în intervalul ianuarie-iunie 2019 fiind scoase la vânzare 246 de astfel de proprietăți. Cu toate acestea, numărul lor a crescut semnificativ față de perioada similară a lui 2018. Prețul mediu solicitat a ajuns la 575 euro/mp, după o ușoară scădere față de finele anului trecut, dar se menține peste nivelul înregistrat în prima jumătate a lui 2018.

Odată scoase la vânzare, casele din Galați își găsesc, în general, un cumpărător într-un interval cuprins între 7 luni și un an, iar marja de negociere pe care și-o iau proprietarii este de aproape 7%, conform celor mai noi date. Interesant de menționat este că în primele șase luni ale anului doar 11 case au fost delistate.

Piața terenurilor devine și ea din ce în ce mai dinamică. Astfel, în primul semestru oferta de terenuri intravilane a fost cu 20% mai variată față de perioada similară a anului trecut. Astfel, au fost scoase la vânzare 324 de terenuri și au fost delistate 162, cu 34% în plus raportat la același interval.

Prețul mediu a crescut de la 45 de euro/mp la 55 de euro/mp, iar marja de negociere pentru aceste proprietăți a scăzut de la 15% la 12%. Un teren intravilan scos la vânzare în Galați își găsește un cumpărător în cel puțin 8 luni.

Dacă la nivelul orașului piața pare să ofere tot mai multe oportunități celor interesați de achiziția unei locuințe sau de realizarea unei investiții imobiliare, la nivelul județului vânzările efective de case, apartamente și terenuri sunt în scădere, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Astfel, în prima jumătate a anului s-au vândut 5.021 de imobile în tot județul Galați, cu mai bine de 1.500 în minus raportat la perioada similară a lui 2018. Doar în luna iunie cumpărătorii au achiziționat 750 de case, apartamente și terenuri aici. Și de această dată, scăderea a fost una destul de importantă față de numărul tranzacțiilor încheiate anterior.

Potrivit celor mai recente date publicate de Direcția Județeană de Statistică Galați, în trimestrul I au fost finalizate pe plan local lucrările pentru aproape 160 de locuințe, iar în primele patru luni ale lui 2019 s-au eliberat 318 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale în tot județul, număr în scădere cu aproape 7% față de perioada similară a anului trecut. Aproximativ 82% din totalul autorizațiilor au fost solicitate pentru mediul rural.

Se caută soluții de înfrumusețare și modernizare a orașului Galați

Primăria Municipiului Galați organizează în următoarea perioadă un concurs de soluții urbanistice pentru a găsi cele mai interesante proiecte de reamenajare a zonei Valea Țiglinei, dar și a Falezei Dunării. Se dorește astfel transformarea lor și obținerea unui „aspect modern, contemporan” .

Zona Valea Tiglinei/ hartă Primăria Municipiului Galați

„Se propune crearea unui ansamblu dinamic, divers, dar unitar și coerent, integrat în caracterul zonei de studiu – intens circulate, de legătură între principalele cartiere ale municipiului Galați. Conceptul va redefini zona ca un nou reper urban, pentru care se va face și o propunere de denumire. Baza sportivă de astăzi va fi (re)concepută modern, cu originalitate, îmbinându-se activitățile sportive cu locuri de recreere, locuri de joacă moderne, pietonale și funcțiuni aferente unei dezvoltări moderne”, se explică în documentul ce prezintă tema concursului dedicat zonei cuprinse între Parcul Cloșca, Stadionul Nicolae Rainea, Stadionul Siderurgistul și o parte a Uzinei de apă nr. 1.

Zona Falezei Dunării/ hartă Primăria Municipiului Galați

În cazul falezei, se caută proiecte care să ofere soluții „cât mai prietenoase cu mediul” și prin care „să se intervină cât mai puțin asupra vegetației existente” deja pe cei 2,5 km de la malul Dunării cuprinși între Scările Monumentale și zona bacului.

Faleza este considerată a fi, la ora actuală, cel mai frumos obiectiv turistic al orașului, dar și principalul spațiu de recreere și de agrement destinat gălățenilor.

Arhitecții și urbaniștii sunt invitați să își înscrie soluțiile până pe 19 septembrie, alegerea câștigătorilor urmând să fie făcută de un juriu format, printre altele, din reprezentanți ai primăriei și ai universităților „Ion Mincu” din Capitală și „Dunărea de Jos” din Galați.

Prezentarea celor mai bune proiecte va fi făcută în luna octombrie, marele câștigător urmând să fie premiat cu suma de 25.000 de lei, echivalentul a circa 5.300 de euro.

O altă inițiativă demnă de menționat este și cea de reamenajare a Pasajului Dunărea. Acesta urmează să se transforme pe parcursul următoarelor opt luni într-un obiectiv urban cu un aspect futurist, dat de copertinele din sticlă care vor acoperi intrările.

Foto: Proiectul de modernizare pentru Pasajul Dunărea/Facebook Primăria Municipiului Galați

„Copertinele reprezintă un nivel tehnic foarte, foarte avansat. Ele au pornit de la o formă de scoică și de valuri – fiind normal să se lege de Dunăre – și ar trebui să devină ceva emblematic pentru municipiul Galați”, a explicat, potrivit Viața Liberă, arhitectul proiectului, Cristian Ghițău.

Foto: Proiectul de modernizare pentru Pasajul Dunărea/Facebook Primăria Municipiului Galați

Execuția lucrărilor de proiectare și de reabilitare a pasajului se face în baza unui contract de 2,35 milioane de lei (+TVA), echivalentul a circa 496.000 de euro.

Ample lucrări de reparații, atât pentru carosabil, cât și pentru trotuarele, parcările și stațiile de autobuz din zonă, au fost anunțate de oficialii primăriei pe bulevardul Brăilei, principala arteră din Galați pe raza est-vest a orașului. Valoarea lucrărilor de reabilitare se ridică la 22,4 milioane de lei, circa 4,7 milioane de euro, acestea urmând să fie finalizate în șapte luni.

În cartierul Mazepa 1 se construiește, în prezent, prima parcare multietajată din oraș. Aceasta va cuprinde la finalizare 214 locuri de parcare, 50 de spații de depozitare și 21 de stații de încărcare pentru mașini electrice.

Tot pe parcursul lui 2019 s-au demarat și alte lucrări pentru construcția de noi locuri de parcare în orașul de la malul Dunării, prin demolarea mai multor garaje și prin realizarea unor lucrări de restructurare urbană. Au fost realizate, de asemenea, lucrări de asfaltare pe mai multe artere din Galați, s-au reabilitat blocuri pe bani europeni, au fost comandate autobuze și tramvaie pentru rețeaua locală de transport în comun și s-au căutat idei pentru modernizarea parcului de la Turnul TV, din zona Bulevardului Dunărea.

Scris de

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here